Инострани кредити под знаком питања

Марина Чигоја
Инострани кредити под знаком питања

БAЊA ЛУКA - Aко Парламент ФБиХ не усвоји потребне измјене борачких закона до краја мјесеца, које су услов за кредите Свјетске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ), укупна економска активност у БиХ ће стати, а многи пројекти, планирани за ову годину вјероватно нећи ни почети.

Рекао је ово "Гласу Српске" професор на Економском факултету у Бањој Луци Вујо Вукмирица. Он сматра да неиспуњавањем преузетих обавеза ФБиХ доводи у питање економску стабилност читаве земље.

- Многи буџетски корисници неће моћи да дођу до новца који су очекивали и који је предвиђен буџетом. То ће имати велике економске, а посебно социјалне посљедице - казао је Вукмирица и додао да ће се ово посебно осјетити ФБиХ, јер је тамо далеко сложенија ситуација него у Српској.

- Aко ФБиХ не испуни своје обавезе, посљедице ће осјетити и РС, али у сваком случају не у толикој мјери као ФБиХ. Тамо су јако сложени услови, јер су велика издвајања за борачке категорије и питање је на који начин ће ови проблеми бити ријешени - казао је Вукмирица.

Влада ФБиХ упутила је прошле седмице у федерални Парламент по хитној процедури измјене борачких закона, али посланици су одбили да расправљају о њима тражећи од Владе да постигне договор са представницима борачких удружења која и даље одбијају да прихвате све понуђене измјене.

Министар финансија ФБиХ Вјекослав Беванда казао је да у случају да не буду испуњени потребни услови федерални буџет остаје без већ укалкулисаних прихода из аранжмана са Свјетском банком и ММФ-ом.

- У том случају замрзавају се све активности у нашој земљи ових и других међународних финансијских институција. A то би довело и до најтеже посљедице: слања поруке да је БиХ земља о којој не треба размишљати када су стране инвестиције у питању - рекао је Беванда, пренијели су федерални медији.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић рекао је раније да ако БиХ изгуби новац Свјетске банке и ММФ-а РС ће у том случају примијенити резервни план тако што ће привремено користити приватизационе приходе и на тај начин надокнадити изостанак прихода у 2010. години. 

Делегација ММФ-а, како је раније најављено, требало би у марту да дође у нову контролу испуњености услова од стране власти у БиХ, послије чега ће борд директора одлучити када би друга транша требало да буде исплаћена.

Услови

Народна скупштина Републике Српске 22. децембра прошле године усвојила је измјене Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата у РС. Међутим, како је прималац кредита БиХ, да би новац био одобрен, и ФБиХ мора усвојити измјене закона о борачким правима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана