Ино-сајмови шанса за проналазак партнера

Милош Васиљевић
Ино-сајмови шанса за проналазак партнера

БАЊАЛУКА - Привредна комора Републике Српске планира идуће године помоћи домаћим привредницима да се представе на међународном тржишту с циљем уговарања сарадње будући да су ове године резултати спољнотрговинске размјене из мјесеца у мјесец били све лошији.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић осврћући се на стање у привреди каже да су резултати у овој години негативни прије свега када је у питању прерађивачка индустрија која је за десет мјесеци имала пад физичког обима производње за 5,3 одсто, број запослених смањен је за 2,9 одсто, а промет индустрије је мањи за пет одсто.

Нагласио је да ни предвиђања за наредну нису пуно оптимистичнија.

-  Привредна комора Републике Српске током ове године имала је низ активности и догађаја, а као организатори или суорганизатори одржали смо 11 међународних и домаћих сајмова на којима је учествовало више од 100 излагача и имали смо око 650 метара квадратних изложбеног простора. Својим или средствима које смо добили од донатора, попут Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, нашу привреду помогли смо са 300.000 марака када је ријеч о сајмовима, јер је учешће скупо, посебно у Европској унији - рекао је Ћорић.

Према његовим ријечима, посебну пажњу посветили су едукацијама и обукама, а тако ће бити и у будућности.

-  Имали смо 50 семинара са око 1.700 учесника гдје смо жељели да будемо актуелни и да нашим привредним субјектима дамо информације које ће им бити важне у њиховом пословању. Од 1. јануара 2026. године почеће опорезивање ЦО2, тачније зелени сертификати, а од 1. октобра ове године наша привредна друштва која извозе у Европску унију морају да воде евиденцију и да извјештавају Европску комисију колико је у сваки њихов производ уграђено енергије која емитује ЦО2  - казао је Ћорић.

Како каже, били су активни и на пољу образовања.

 - Привредна комора добила је овлаштење за реализацију програма дуалног образовања и до сада смо едуковали око 220 ментора у 102 предузећа  - истакао је Ћорић током новогодишњег пријема за новинаре.

Успјешно реализују пројекте из различитих области, а највише из сфере дигитализације и нових технологија, образовања одраслих, а проводе и пројекат који се односи на локалне заједнице са повољним пословним окружењем.

Кују и планове за наредни период, а као и до сада биће на услузи привредницима.

- Изабраћемо оно што њих највише интересује, а омогућићемо им наступе на иностраним тржиштима. Показало се да све то има ефекта, посебно у области намјештаја, а баш такав један сајам је у Келну гдје су наши привредни субјекти успоставили пословне односе и потписали уговоре - казао је Ћорић додавши да су организовали  и пет већих конференција.

Најнижа плата  

Перо Ћорић је истакао да је једна од отежавајућих околности за пословање то што још није познат износ најниже плате за сљедећу годину, истичући да тренутно привреда може издржати најнижу плату за десет одсто већу него што је сада.

- Та плата одржава структуру привреде Српске која је још радно интензивна, јер још немамо такве привредне субјекте који раде са високим технологијама - рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана