Ино-фирме дугују 364,5 милиона КМ

Марина Чигоја
Ино-фирме дугују 364,5 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Краткорочна потраживања домаћих предузећа од купаца у иностранству у 2010. години износила су 364,5 милиона марака и већа за 15 одсто у односу на 2009. годину, када су укупна потраживања износила 316,7 милиона марака, показују подаци Привредне коморе РС.

Члан Удружења економиста РС SWOT Небојша Балабан истиче да немогућност наплате потраживања домаћих предузећа руши ликвидност привреде РС.

- Тренд раста неплаћених потраживања ствара додатна оптерећења домаћој привреди, која се већ налази у тешком стању - истакао је Балабан.

Портпарол Привредне коморе Владимир Благојевић каже да је један од начина да се смање потраживања провјера информација о предузећима са којима домаћи привредници сарађују.

- Привредна комора РС издала је у току ове године 22 потврде о бонитету, што је у односу на 2009. годину значајно повећање и показује да су наша предузећа препознала значај провјере фирми са којима сарађују - истакао је Благојевић и подсјетио да је провјеру бонитета прошле године затражило само 14 предузетника.

Он је нагласио да подаци о руководству, процјени ризика и историји пословања, те финансијске информације о фирмама у Српској, региону и иностранству могу да буду од пресудног значаја за избор пословног партнера.

- Са њима може у великој мјери да се смањи потенцијално дуговање фирме и тренд раста неплаћених потраживања. Привредна комора РС је омогућила предузетницима провјеру бонитета потенцијалних купаца и партнера из земаља региона као што су Србија, Црна Гора, Словенија и друге - казао је Благојевић.

Директор бањалучког "Крајинапетрола" Милован Бајић каже да потражују око два милиона марака, углавном од великих предузећа.

- Проблем ненаплаћених потраживања је заиста изражен и потребно је много ствари промијенити како би се ово питање ријешило - казао је Бајић.

Власник предузећа "Шкребић компани" Драгутин Шкребић каже да његова фирма нема проблема са ненаплаћеним потраживањима.

- Издавање потврда о бонитету је добра ствар јер се унапријед могу добити подаци о фирмама и тако избјећи велики ризици - казао је Шкребић.

Цијене

У Привредној комори РС кажу да информацију о бонитету могу да затраже сви привредни субјекти у РС и из иностранства, с тим што су за чланице Привредне коморе РС и њихова привредна друштва провјере бонитета предузећа бесплатне, док се предузећима из иностранства ове услуге наплаћују према утврђеним тарифама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана