Инфлација приморала осигуравајућа друштва у Српској да одустану од поклона за возаче

Анита Јанковић Речевић
Инфлација приморала осигуравајућа друштва у Српској да одустану од поклона за возаче

БАЊАЛУКА - Глобални раст инфлације проузроковао је бројне проблеме тржишту осигурања, а како би исплата штете и даље била адекватна и правовремена осигуравајуће куће у Српској приморане су да укину повластице осигураницима због чега сада за регистрацију аутомобила у просјеку морају издвојити око 50 КМ више.

Предсједник Управног одбора “Еурос осигурања” Синиша Куртеш појашњава да су осигуравајућа друштва на тај корак била приморана будући да је инфлација, која је доживјела неслућене размјере, довела до огромног поскупљења возила, резервних дијелова аутомобила, као и раста цијене рада и одштетних захтјева.  

- Произвођачка инфлација тренутно је 30 одсто и ако се овако настави постоји велика могућност да осигуравајућа друштва дођу у ситуацију да не могу адекватно исплатити штету. Такође, наш примарни циљ јесте заштита осигураника, а да би исти могли испунити и како бисмо избјегли будуће ризике Удружење друштава за осигурање РС једногласно се усагласило да у потпуности поштује премијски систем - казао је Куртеш.

Директор продаје у “Аура осигурању” Анђелко Атељевић појаснио је да поштовање премијског система не значи поскупљење осигурања возила, већ искључиво укидање одређених бонитета којима су осигуравајуће куће у протеклом периоду често прибјегавале са циљем привлачења клијената.

- Цијена регистрације и осигурања возила није поскупјела ни фенинг, само укидамо повољности које су све осигуравајуће куће давале возачима. Код неких друштава су то, на примјер, били бонови за гориво, други су нудили бесплатно шлеповање аутомобила у случају незгоде, трећи пак бесплатан технички преглед. Будући да тих бонитета више нема возачи ће у просјеку морати издвојити око 50 марака више - рекао је Атељевић, свјестан да је сваки додатни намет на буџет грађана отежавајућа околност али да ће уштеде по основу тих бонитета у тренутним околностима осигуравајућим друштвима обезбиједити сигурност у раду и заштиту права клијената која у осигуравајућим друштвима остварују.

Навео је да када су у питању попусти предвиђени за савјесне возаче (бобус/малус систем) они и даље остају и загарантовани су законом. 

Атељевић наглашава да је цијена осигурања возила у Српској десет одсто нижа у старту у односу на ФБиХ, те да осигуравајуће куће приход остварују само по основу премија, док остала издвајања за регистрацију иду у државну касу. 

- Имајући у виду да су наши приходи остали на истом нивоу а расходни знатно увећани, договор који смо постигли јесте једини начин да одржимо баланс у пословању, то јест да свако друштво остане на тржишту, задржи раднике и сервисира штете - подвукао је Атељевић. 

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Бојан Поповић додао је да је исплата штете повећана у знатном обиму.

- Простора за повластице, поклоне заиста више нема. Штете су у просјеку порасле за око 35 одсто на нивоу тржишта осигурања у односу на лани, с тим да имамо најаве да ће у наредним мјесецима доћи до додатног поскупљења резервних дијелова. То је огроман удар и ми смо морали реаговати како бисмо заштитили осигуранике али и своје раднике - казао је Поповић и додао да сектор осигурања у РС запошљава око 1.500 радника којима су плате у посљедњих годину дана повећане за око 15 одсто са даљом тенденцијом раста.

Трошкови

Анђелко Атељевић каже да је радни сат у сервису за поправку возила са 45 КМ порастао на 85. Додао је да је фарбање блатобрана раније коштало 150 КМ, а сада дупло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана