Инфлација “поједе” камату на штедњу

Мaринa Чигојa
Инфлација “поједе” камату на штедњу

Бaњaлукa - Камате на штедњу у банкама у РС не прелазе пет одсто, а с обзиром на то да се и годишња инфлација креће на том нивоу, грађани који штеде на крају од свега тога немају скоро никакве користи, сматрају економисти.

Према подацима Aгенције за банкарство РС, просјечна ефективна каматна стопа на дугорочне депозите износи 4,25 одсто, док је на краткорочне депозите 2,08 одсто.

Просјечна годишња стопа инфлације у 2011. години у Републици Српској износила је 3,9 одсто.

Члан Удружења економиста РС “СЊОТ” Милош Тодоровић каже да се у већини банака у РС камате крећу око пет одсто, ако говоримо о дужем периоду на који је штедња орочена.

- Aко је орочење на годину, камата сигурно не прелази ни два одсто. Мислим да се у банкама не исплати штедјети новац. Годишња инфлација у РС износи око 4,5 одсто, а реалан просјек камата на штедњу у банкама је око четири одсто, тако да они који штеде у банкама на крају буду или на нули или чак у благом минусу. У плусу нису сигурно, јер инфлација отприлике “поједе” камату - нагласио је Тодоровић.

Он каже да се за штедњу више може рећи да представља облик чувања новца на сигурном него што се може остварити неки приход. Према његовим ријечима, камате на штедњу нису високе ни у развијеним земљама запада, али су тамо ниже камате на кредите.

- Банке рангирају земље по степену ризика. С обзиром на то да БиХ спада у ред ризичних, и улагање банака овдје је ризичније и самим тим камата на кредите већа. То је наравно једним дијелом оправдано, а једним дијелом представља само оправдање за више каматне стопе - нагласио је Тодоровић.

Пројект-менаџер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран каже да су камате на штедњу у БиХ више него у неким развијенијим земљама, али да су оне у односу на некадашњи ниво драстично смањене, док камате на кредите нису мијењане.

- Тако се јаз између камата на штедњу и камата на кредите континуирано повећава. Неке банке у БиХ, посебно оне велике, имају симболичне камате на штедњу да нису ни вриједне помена. Неријетко имамо и обмањивања потрошача гдје се увелико рекламирају каматне стопе по пет или шест одсто, а када дођете у банку видите да то важи само ако орочите новац на пет година или на неке енормне износе што скоро нико не ради - нагласио је Гавран.

Када је ријеч о каматама на кредите у БиХ, оне су знатно веће од оних на штедњу. Тако се ефективна каматна стопа на потрошачки кредит креће од 9,92 до 16,48 одсто, док се на стамбене креће између 6,71 и 10,96 одсто.

Ефективна каматна стопа на кеш кредите креће се између 8,57 и 15,8 одсто, а на ненамјенске кредите од 9,05 до 15,8 одсто. Камате на ауто кредите крећу се од 7,83 до 14,1 одсто.

Гавран каже да каматне стопе на кредите у БиХ јесу неповољне, али да већи проблем од њих представља то што је данас скоро немогуће добити кредит и поред свих неповољних услова.

Он истиче да су каматне стопе у БиХ у цијелом послијератном периоду биле неоправдано високе и да су такве и данас.

Штедња

Укупна штедња становника РС са текућим рачунима на крају првог полугодишта ове године износила је око 1,7 милијарди марака, што је за 14 одсто више у односу на исти период прошле године. Становници РС у првој половини ове године у банкама су, без текућих рачуна, штедјели 1,3 милијарде марака, што је за 15 одсто више у односу на исти период прошле године, подаци су Aгенције за банкарство РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана