Индустријска производња порасла осам одсто

Нада Бранковић
Индустријска производња порасла осам одсто

БAЊA ЛУКA - Индустријска производња у Републици Српској остварена од јануара до септембра ове године, у поређењу са истим периодом прошле године, већа је за осам одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

- Индустријска производња остварена у септембру ове године у односу на просјечну мјесечну производњу у 2007. години већа је за 9,2 одсто, док је у односу на исти мјесец лани већа за 5,5 одсто - подаци су Завода.

У односу на претходни мјесец, септембарска индустријска производња већа је за 0,2 одсто.

Према областима, највећи раст од 18,7 одсто у посматраном периоду регистрован је у рударству.

Производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и водом од јануара до краја септембра ове године већа је за 17,9 одсто, а у прерађивачкој индустрији остварен је раст од 3,6 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

- Према економској намјени индустријских производа, за девет мјесеци 2008. године у односу на исти период лани забиљежен је раст производње трајних производа за 29,9 одсто, енергије за 17,6 одсто, нетрајних производа за широку потрошњу за 5,6 одсто - подаци су Завода.

Остварен је раст производње и интермедијарних производа за 4,9 одсто, док је производња капиталних производа мања за 10,4 одсто. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана