Индустријска производња порасла 4,1%

Марина Чигоја
Индустријска производња порасла 4,1%

Бањалука - Индустријска производња у РС порасла је за девет мјесеци ове године 4,1 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Подаци Завода за статистику РС показују да је расту највише допринијело повећање производње у области вађења руда и камена за 14,2 одсто. Охрабрујуће је да је раст забиљежен и у преостала два индустријска сектора. У сектору производње и снабдијевању струјом, гасом, паром и климатизације раст је износио 2,9 одсто, а прерађивачка индустрија је прва три овогодишња квартала завршила у плусу од 2,7 одсто.

Директор бањалучке "Витаминке" Жарко Микић каже да је сваки раст добар, али да је тренутни недовољан.

- Не можемо ни близу бити задовољни, јер смо далеко од нивоа на којем смо били прије рата. Проблем је структура бруто домаћег производа (БДП) у којем индустрија у цјелини, па и прерађивачка индустрија, заузимају мали удио. Наш јавни сектор је у структури БДП-а за десет одсто већи него прерађивачка индустрија и то брине. Јавни сектор заузима мјесто које је раније заузимала прерађивачка индустрија и то се мора мијењати. У свијести и на врху листе приоритета свих би требало да буде да само оно што ствара нову вриједност може да нас повуче према бољитку - нагласио је Микић.

Економски аналитичар Зоран Павловић каже да су РС потребне много веће стопе раста индустријске производње да би био остварен напредак и такође апострофира лошу структуру БДП-а.

- Индустријска производња заузима мање од десет одсто БДП-а, пољопривреда нешто више од десет одсто, а трговина око 16 процената. Ако посматрамо индустрију као сегмент који треба да значајно допринесе расту БДП-а, она би морала расти најмање десет одсто годишње да би се то могло осјетити. Све испод тога не можемо посматрати као било какав успјех - казао је Павловић.

Завод за статистику објавио је и податке о спољнотрговинској размјени у девет мјесеци који показују да је дошло до пада и извоза и увоза у РС. Обим робне размјене РС са иностранством износио је 5,178 милијарди, од чега се на извоз односило 1,918 милијарди, а на увоз 3,259 милијарди КМ. Извоз је смањен за 4,1 одсто, а увоз за 8,7 одсто. Спољнотрговински дефицит износио је 1,340 милијарди КМ, док је покривеност увоза извозом била 58,9 одсто.

Павловић каже да је смањење увоза посљедица пада куповне моћи грађана.

 - То додатно показује колико смо сиромашна земља, а с друге стране, извоз опада зато што је дошло до пада потражње за најважнијом робом коју извозимо - казао је Павловић.

Плате

Према подацима Завода за статистику, просјечна нето плата у РС у септембру износила је 834 КМ и за 0,1 одсто је већа у односу на претходни мјесец.

Највиша просјечна нето плата од 1.260 КМ исплаћена је у финансијским и дјелатностима осигурања, а најнижа у административним и помоћним услужним дјелатностима, гдје је износила 521 марку.

Индустријска производња (стопе раста)

14,2% - вађење руде и камена

2,9% - производња и снабдијевање струјом

2,7% - прерађивачка индустрија

Спољнотрговинска размјена (милијарди КМ)

5,178 - обим размјене

3,259 - вриједност увоза

1,918 - вриједност извоза

1,340 - спољнотрговински дефицит

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана