Индустријска производња пала за 14,7 одсто

Анита Јанковић-Речевић
Индустријска производња пала за 14,7 одсто

Бањалука - Привреда у Српској већ неко вријеме биљежи негативне економске показатеље, што потврђује податак да је индустријска производња у првом полугодишту ове године смањена за чак 14,7 одсто у односу на исти период лани.

У информацији “Привредна кретања у Републици Српској и подручју Коморе Бањалука од јануара до јуна 2019” наведено је да је највећи пад производње забиљежен у области производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији, и то за чак 22,9 одсто у односу на исти период лани. Негативним показатељима допринио је и велики пад производње у погонима прерађивачке индустрије.

- Пад производње у тој индустрији у првих шест мјесеци ове године износи 11,4 одсто у односу на исти период лани. Од укупно 24 области прерађивачке индустрије, у осам је остварен раст, док је у 16 забиљежено смањење производње - наведено је у документу Привредне коморе РС и Подручне привредне коморе Бањалука.

Производња у области вађења руде и камена мања је за 6,8 одсто, а на лоше резултате у тој грани утицало је смањење вађења угља и лигнита, гдје је до краја јуна забиљежен пад од 22,4 одсто у односу на посматрани период прошле године.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић истиче да овакви економски параметри показују да нису остварени они резултати који су пројектовани у Програму економских реформи.

- Главни разлог за пад производње у области електричне енергије и гаса је престанак рада Рафинерије нафте у Броду. Иако је то само једно предузеће, за малу економију као што је наша то је велики губитак. С друге стране, и Рафинерија уља Модрича се суочава са низом проблема, као и “Електропривреда РС” - рекао је Видић.

Он је истакао да посебно забрињава пад у прерађивачкој индустрији. 

- Минусе у производњи биљеже дрвопрерада, прехрамбена индустрија, метални сектор, а разлози су немогућност освајања нових тржишта, слабија конкурентност, све израженији недостатак радне снаге те превисоки фискални и парафискални намети. У дрвној индустрији смо до сада имали константан раст, али ове године и ту је дошло до поремећаја, што је аларм да се мора дјеловати - казао је Видић и изразио наду да ће предложене мјере Владе РС до краја године ублажити актуелне негативне трендове.

Директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић истиче да су највећи проблеми у прехрамбеној индустрији високе цијене сировине, као и отежана набавка.  

- Ми ове године биљежимо добре резултате јер смо лани нешто лошије пословали, али велики проблем су све израженије временске непогоде, које смањују принос поврћа и воћа, што аутоматски подиже цијене тих производа, али и отежава њихову набавку јер, осим што их нема код нас, нема их ни у окружењу - рекао је Микић.

Запослени

Број запослених у индустрији у првом полугодишту ове године остао је непромијењен у односу на исти период лани. 

- У подручју вађење руда и камена запосленост је смањена за 5,4 одсто, у прерађивачкој индустрији за 0,7 одсто, док је у производњи и области снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација запосленост већа за 8,9 одсто - навели су у Привредној комори.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана