Индустрија у Српској порасла за 6,8 одсто

Тања Шикањић
Индустрија у Српској порасла за 6,8 одсто

БAЊAЛУКA - Остварени ниво индустријске производње у Републици Српској за девет мјесеци ове године већи је за 6,8 одсто у односу на исти период прошле године, подаци су Завода за статистику РС.

Индустријска производња остварена у септембру 2011. године у односу на исти мјесец прошле године већа је за 3,6 одсто, а у односу на просјечну мјесечну производњу у 2010. години за 3,2 процента, док је у односу на септембар ове године мања за 5,4 одсто.

Највећи остварени раст производње од 24,1 одсто регистрован је у сектору вађења руда и камена, док је у прерађивачкој индустрији за девет мјесеци остварен раст од 4,8 одсто, а у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом и водом од 2,3 одсто у односу на исти период прошле године.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица је истакао да са растом индустријске производње од 6,8 одсто Српска предњачи у односу на привреде земаља у региону, које биљеже мањи раст у овом сектору.

- Индустријска производња у Српској креће се у добром правцу. Међутим, то није довољна гаранција да би се овај позитиван тренд могао наставити и у будућем периоду, с обзиром на то да су прогнозе у овој области због актуелних економских прилика све лошије - рекао је Вукмирица.

Посматрано према намјени производа, за девет мјесеци ове године у односу на исти период прошле године, највећи раст од 37,1 одсто остварен је у производњи трајних производа за широку потрошњу.

На нивоу БиХ, индустријска производња је у првих осам мјесеци ове године порасла за 7,6 одсто у односу на 2010. годину.

- Ове године повећала се производња у одређеним индустријским гранама, јер је дио производње у БиХ директно везан за одређене прерађивачке капацитете у Европској унији. Чим је дошло до раста аутомобилске индустрије у Европи повећао се и извоз алуминијума и дијелова за аутомобиле који се производе у БиХ - навели су у Привредној комори у ФБиХ.

Негативне прогнозе

Вујо Вукмирица је истакао да су параметри за кретање производње у идућој години знатно снижени у земљама у окружењу и Европској унији.

- Дакле, предвиђају се ниже стопе раста производње у свим земљама, па ће такво стање идуће године бити присутно и у домаћој привреди - додао је Вукмирица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана