Индустрија у РС наставља раст

Марина Чигоја
Индустрија у РС наставља раст

Индустрија у РС наставља раст БAЊAЛУКA - Индустријска производња остварена у Републици Српској за седам мјесеци ове године већа је за шест одсто него у истом периоду прошле године, показују подаци Завода за статистику РС.

У овом периоду раст производње у области вађења руда и камена износио је 28,8 одсто, а у прерађивачкој индустрији 5,4 одсто.

Производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом и водом за седам мјесеци ове године мања је за 1,5 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Индустријска производња остварена у јулу 2011. године у односу на исти мјесец прошле године већа је за 21,1 одсто, док је у односу на просјечну мјесечну производњу из 2010. године већа за 11,9 одсто.

- У односу на претходни мјесец ове године индустријска производња у Српској већа је за 1,4 одсто - наводи се у извјештају Завода за статистику.

Економиста Зоран Павловић каже да је раст производње једини спас за економију РС и БиХ, али да би она требало да буде далеко већа.

- Неопходно је да Влада РС заједно са Привредном комором РС покуша додатно стимулисати повећање производње, прије свега у прехрамбеној индустрији. То је једина могућност за армију незапослених коју имамо у Републици Српској - истакао је Павловић и додао да је, с обзиром на то да је код нас потражња опала, једини излаз индустрије да тражи нова тржишта.

- Сваки раст производње испод десет одсто није довољан. Добро је да раст постоји, али он још није довољан да би се говорило о неком значајнијем напретку - нагласио је Павловић.

Највећи раст

Посматрано према намјени производа, највећи процентуални раст од 35,5 одсто за седам мјесеци ове године у односу на исти прошлогодишњи период регистрован је код трајних производа за широку потрошњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана