Индустрија стаје на ноге

Марина Чигоја
Индустрија стаје на ноге

Бањалука - Извоз из Српске у прва два мјесеца ове године повећан је за 9,6 одсто у односу на исти период лани, док је увоз већи за 18,5 одсто, а дошло је и до раста индустријске производње за 1,2 одсто, показују подаци Завода за статистику РС.

Према подацима Завода, обим робне размјене Српске са иностранством у прва два мјесеца ове године износио је 982,4 милиона КМ, од чега се на извоз односило 350,3 милиона, а на увоз 632,1 милион КМ.

- Спољнотрговински дефицит у прва два мјесеца 2013. године износио је 281,8 милиона КМ, док је покривеност увоза извозом била 55,4 одсто - наводи се у извјештају Завода.

С друге стране, иако је у фебруару дошло до пада индустријске производње за 0,9 одсто у односу на претходни мјесец текуће године, у прва два мјесеца је ипак забиљежено повећање од 1,2 одсто у односу на исти период 2012.

- У области вађења руда и камена остварен је раст од 3,3 одсто, у прерађивачкој индустрији 15,5 одсто, док је у области производње и снабдијевања електричном енергијом и гасом дошло до пада од 5,1 одсто - истиче се у извјештају Завода.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да је још рано да би се давале неке процјене, али наглашава да су ови подаци охрабрујући. Он је истакао да значајну улогу игра робна размјена и да раст извоза охрабрује, али да се истовремено мора радити на смањењу увоза.

- Питање великог увоза може се ријешити само повећањем извоза, који подразумијева повећање производње - нагласио је Видић. Он је истакао да су на позитивне помаке утицале и мјере које је Влада предузимала и нагласио да на томе не би требало стати.

- Свакако да је позитивна најава исплате заосталих подстицаја пољопривредницима до краја марта, посебно имајући на уму да иде прољећна сјетва. Такође, очекујемо да ће Влада ускоро изаћи са приједлогом за растерећење привреде која је сада оптерећена разним фискалним и парафискалним наметима. То би свакако утицало на повећање ликвидности предузећа - нагласио је Видић.

Партнери

Највећи обим размјене, као и до сада, Српска је имала са Русијом, Италијом, Србијом, Њемачком и Хрватском.

Највише робе извезено је у Италију и то у вриједности 57,7 милиона КМ, у Хрватску 45,5 милиона, те у Србију 40,7 милиона марака, док је највећи увоз остварен из Русије и то у вриједности 207,9 милиона КМ, из Србије 88,4 милиона марака, те из Италије 60,8 милиона КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана