Индустрија сатова цвјета

Aгенције
Индустрија сатова цвјета

БЕРН - Швајцарска индустрија сатова наставља позитиван тренд и у фебруару, са повећањем извоза од седам одсто у односу на исти мјесец лани, на 1,7 милијарди франака.

- Послије консолидације резултата на врло високом нивоу у 2013, бранша поново биљежи раст вриједности извоза, у складу с нашим прогнозама - наводи се у саопштењу Федерације швајцарске индустрије сатова.

Извоз ручних сатова у фебруару достигао је 2,1 милион комада, што представља повећање од 5,2 одсто на годишњем нивоу. Порасла је и продаја у иностранству осталих производа ове индустрије и то 4,9 одсто, на 102,8 милиона франака.

- Што се тиче продаје по цјеновним категоријама, једино су сатови јефтинији од 200 франака имали пад који је ипак компензован растом осталих, скупљих марки. Тако су сатови по цијени већој од 200 франака забиљежили у просјеку вриједносни раст продаје од 8,4 одсто, а количински од 11,3 одсто - прецизира Федерација.

Посматрано по тржиштима, више региона биљежи снажан раст у фебруару.

У Хонгконгу, који је прва дестинација за швајцарске сатове, продаја је порасла на 349,9 милиона франака, а у Јапану на 107,2 милиона франака. Тржиште САД, треће по величини за швајцарску индустрију сатова, биљежи раст на 180,4 милиона.

Извоз у Кину у фебруару је стагнирао, а у Њемачкој, која је прво европско тржиште за швајцарске сатове, а пето у свијету, дошло је до пада продаје у фебруару, трећи мјесец заредом.

Послије снажног раста у јануару, продаја је и у Уједињеним Арапским Емиратима наставила да расте, као и у Италији и Великој Британији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана