Индустрија отворила највише радних мјеста

Маријана Миљић
Индустрија отворила највише радних мјеста

Бањалука - Највише незапослених ове године је до посла дошло у прерађивачкој индустрији и услужним дјелатностима, док је најмање нових радних мјеста отворено у рибарству.

Са евиденције Завода за запошљавање РС за првих 11 мјесеци ове године избрисано је 30.316 особа које су добиле посао. Највише њих ангажовано је у прерађивачкој индустрији - 6.540, а слиједе услужне дјелатности у којима је отворено 5.274 радних мјеста и трговина у којој је посао добило 4.925 особа.

С друге стране најмање радних мјеста, свега осам, отворено је у рибарству, а само три више у приватним домаћинствима. Када су у питању сектори са најмањим бројем запослених, послије рибарства и приватних домаћинстава слиједи финансијско посредовање са 333 запослена.

Према евиденцији Завода за запошљавање, највише незапослених у овој години посао је добило у Бањалуци гдје је до радне књижице дошло 5.179 особа, а слиједе Бијељина са 2.612 и Приједор са 1.911.

Са друге стране општине са најмање запослених у овој су Дринић гдје је посао добило свега 20 осова, а међу прве три су и Пелагићево са 22 и Берковићи са 23 запослена.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин рекао је да је прерађивачка индустрија била запостављена претходних година, иако има потенцијал за отварање радних мјеста.

- Прерађивачка индустрија покушава да се опорави и стане на ноге што је веома значајно јер представља шансу за отварање радних мјеста и даље смањење незапослености - рекао је Згоњанин и додао да треба искористити њене потенцијале.

Он је нагласио да је с друге стране рибарство у Српској слабо развијено због чега и биљежи мали број отворених радних мјеста.

-  Иста ситуација је код приватних домаћинстава. Ријеч је о малим фирмама које не пружају шансу за запошљавање - рекао је Згоњанина.

Он је нагласио да је забрињавајуће што запошљавање носе само велики градови.

- Људи се исељавају из малих средина и селе у веће центре. Ту миграцију становника треба што прије зауставити. Потребно је направити план развоја руралних подручја и на тај начин зауставити овај негативни тренд - истакао је Згоњанин наводећи да би предузетништво и пољопривреда могли бити шанса у тим срединама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана