Индустрија отворила 2.224 радна мјеста

Маријана Миљић
Индустрија отворила 2.224 радна мјеста

Бањалука - Предузећа из прерађивачке индустрије у првом полугодишту ове године отворила су 2.224 нова радна мјеста у Републици Српској, што је повећање за 4,37 одсто у односу на исти период лани.

Наведено је ово у информацији о стању у прерађивачкој индустрији за шест мјесеци ове године, коју је јуче усвојила Влада РС.

- Прерађивачка индустрија РС је у првом полугодишту ове године забиљежила раст од 6,2 одсто у односу на исти период 2016. године. Поред тога, извоз у овом сектору је порастао за 14,3 одсто, а предузећа су увећала приход, те нето добит - казао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић након сједнице Владе РС. 

Навео је да су сви ови показатељи охрабрујући и дају мотивацију за даљи рад.

-  Тим позитивним показатељима доприносе прије свега предузећа која раде у индустрији. Намјера нам је да и даље одржавамо ове стопе раста, те да оне само иду узлазном путањом - рекао је Ђокић и додао да у РС расте укупна  вриједност извоза, али и изворни приходи буџета.

Када је ријеч о платама у РС, Ђокић је нагласио да би се позитивни показатељи у индустрији РС требали одразити и на примања запослених. 

- Благи раст плата имамо у привреди, али не у свим предузећима. Надам се да ће и та предузећа, која још нису повукла те потезе, слиједити примјер оних који јесу, а Влада ће их у томе подржати - казао је Ђокић.

Економисти појашњавају да се у прерађивачкој индустрији дефинитивно плате најмање.

- У прерађивачкој индустрији стварају се производи мање додатне вриједности и забиљежени раст у овом сектору неће се значајније одразити ни на бруто домаћи производ и ни раст стандарда.  Похвално је у сваком случају што се отварају нова радна мјеста и што се људи запошљавају и то ће се дефинитивно примијенити и на евиденцији завода за запошљавање - казао је члан Удружења економиста РС "SWOT" Предраг Дудуковић и додао да и у идућем периоду можемо очекивати даљи раст прерађивачке индустрије.

Набавка струје

Петар Ђокић рекао је да је "Електропривреда РС" спроводи поступак набавке одређених количина електричне енергије које ће недостајати на тржишту Српске.

- За то је планиран одређени износ новца. Ово је једна неповољна година због лоше хидрологије, али и ремонта предузећа  - казао је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана