Индустрија и извоз најстављају да падају

Марина Чигоја
Индустрија и извоз најстављају да падају

Бањалука - Индустријска производња у РС у првих десет мјесеци ове године мања је за 4,4 одсто у односу на исти период лани, а дошло је и до пада извоза и повећања увоза, показују подаци Завода за статистику РС.

Према подацима Завода, индустријска производња остварена у октобру ове године у односу на просјечну мјесечну производњу у 2011. години већа је за 3,9 одсто, док је у односу на претходни мјесец текуће године већа за 0,4 одсто.

- У односу на исти мјесец прошле године производња у октобру мања је за 2,7 одсто - истиче се у извјештају Завода.

Гледано по областима, у првих десет мјесеци ове године у подручју вађења руда и камена забиљежен је пад од 3,3 одсто, у прерађивачкој индустрији 4,4 одсто, док је у производњи и снабдијевању електричном енергијом дошло до пада од 4,8 одсто.

Када је у питању спољнотрговинска размјена РС, за првих десет мјесеци ове године дошло је до смањења извоза за 4,6 одсто у односу на исти период лани, док је истовремено увоз повећан за 4,2 одсто.

Обим робне размјене Српске са иностранством за десет мјесеци ове године износио је 5,92 милијарди марака, од чега се на извоз односило 2,03 милијарди, а на увоз 3,88 милијарди марака.

- Спољнотрговински дефицит у овом периоду износио је 1,85 милијарди марака, док је покривеност увоза извозом била 52,4 одсто  - наводи се у извјештају Завода.

Највећи обим робне размјене Српска је остварила са Русијом, Србијом, Италијом, Њемачком, Словенијом и Аустријом.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да се наставила тенденција пада индустријске производње у РС, као и смањења извоза и повећања увоза, што се негативно одразило и на покривеност увоза извозом.

Он је истакао да привреда Српске без значајнијих интервенција у смислу подстицаја извоза и технолошких унапређења неће бити конкурентна на тржишту.

Видић је истакао да ће и идућа година бити веома изазовна и да ће бити тешко остварити боље резултате.

- Најтежа ће можда управо бити идућа година. У овој години дошло је до повећања неликвидности предузећа, блокаде великог броја рачуна, немогућности измирења великог броја обавеза, тако да ће 2013. година сигурно бити изузетно тешка и биће успјех ако дође барем до заустављања даљег пада производње - нагласио је Видић.

Додао је да је оптимистичније прогнозе тешко давати, посебно ако се има у виду да је отежано и финансирање јавне управе и фондова, те да реални сектор није у могућности да обезбиједи довољан обим производње.

- Прерађивачка индустрија ће се наћи у веома тешком положају и биће велики успјех ако заједно са Владом успијемо да превазиђемо идућу годину - казао је Видић.

БДП

Бруто домаћи производ (БДП) у РС у прошлој години изражен у текућим цијенама износио је 8,66 милијарди КМ, док је његова вриједност у 2010. години износила 8,3 милијарде КМ, подаци су Завода за статистику РС. БДП по глави становника у прошлој години износио је 6.063 КМ, а у претпрошлој години 5.798 КМ, пренијеле су агенције.

Највеће учешће у прошлогодишњој бруто додатој вриједности од 1,04 милијарди КМ имала је трговина, затим државна управа са 873,87 милиона КМ, те пољопривреда, лов и шумарство са 882,95 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана