Индустрија биљежи добре резултате

Тања Шикањић
Индустрија биљежи добре резултате

БAЊAЛУКA - Индустријска производња остварена у првих десет мјесеци ове године у поређењу са истим периодом прошле године већа је за 6,7 одсто, подаци су Завода за статистику РС.

Индустријска производња остварена у октобру 2011. године у односу на просјечну мјесечну производњу у прошлој години већа је за 10,8 одсто, а у односу на претходни мјесец текуће године већа је за 7,4 одсто.

- У односу на исти мјесец прошле године ниво индустријске производње у октобру ове године већи је за 5,9 одсто - наводе у Заводу за статистику РС.

Посматрано по економској намјени индустријских производа у првих десет мјесеци 2011. године у односу на исти период прошле године остварен је раст производње трајних производа за 35 одсто, енергије за 8,3 одсто, те интермедијарних производа за 6,6 одсто.

- Раст је остварен и код нетрајних производа за 3,5 одсто, док је производња капиталних производа мања за 6,1 одсто - подаци су Завода.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета РС Лазо Шиник је истакао да је раст индустрије од 6,7 одсто значајан, али да би било неопходно повећати производњу у оним областима које запошљавају највећи број радника, као што је прерађивачка индустрија.

- Међутим, прерађивачка индустрија је порасла за свега 4,6 одсто у односу на исти период прошле године - истакао је Шиник.

Он је додао да је сектор шумарства у првих десет мјесеци ове године остварио раст производње за 13,4 одсто.

- Имамо и доста добру производњу намјештаја, која је порасла 13,5 одсто и уколико се тај тренд раста настави до краја године, остварићемо исти ниво производње какав смо имали прије кризе, односно 2008. године - истакао је Шиник и додао да је у 2009. години производња намјештаја и прерада дрвета пала за 30 одсто.

Опасности

Лазо Шиник је додао да потенцијалну опасност за домаћу индустријску производњу представља могућност проширивања дужничке кризе у Европској унији, које су значајни трговински партнери РС.

- Уколико се водеће земље Европске уније у 2012. години не успију супротставити кризи, то би могло у великој мјери да поремети потражњу, која је главни покретач индустријске производње у Српској - истакао је Шиник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана