Индија пред економски турбулентним данима

Агенције
Индија пред економски турбулентним данима

Њу Делхи - Индијски премијер Манмохан Синг је закључио данас да се економија те земље налази пред “турбулентним данима,” због успореног раста и високе инфлације.

Синг је на састанку са својим министрима рекао да се влада мора борити да оживи успорену пословну активност и повећа повјерење међу инвеститорима у индијску економију, преноси агенција АFP.

“Након што смо током посљедњих осам години постигли изузетно високе стопе раста, сада улазимо у турбулентније дане,” рекао је Синг.

Прошлонедјељни подаци о економском расту показују да је у периоду јануар-март 2012. индијска економија ојачала 5,3 одсто, што су најнижи квартални подаци раста за посљедњих девет година.

Синг је за економске потешкоће у Индији у највећој мјери окривио дужничку кризу еврозоне и “растуће међународне цијене нафте и роба.”

“У овим тешким временима, морамо предузети сва могућа средства да оживимо пословање и повјерење инвеститора, и морамо радити на стварању атмосфере која је привлачна за инвестиције,” рекао је он.

Његова влада се, такође, налази под притиском да заузда субвенције и друге издатке, након што је у фискалној години, која је завршена 31. марта, буџетски дефицит те земље увећан на 5,75 одсто бруто домаћег производа (БДП).

Влада је за 2012-2013. одредила дефицит од 5,1 одсто, али аналитичари тврде да је овакав циљ владе заснован на веома оптимистичним процјенама раста од 7,6 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана