Индекси свјетских берзи у порасту

Глас Српске
Индекси свјетских берзи у порасту

ЊУЈОРК - На највећим свјетским берзама дионице су прошле седмице снажно порасле, омогућивши индексима наставак позитивне серије која се продужила на трећи мјесец. На улагаче је позитивно дјеловао податак о расту повјерења америчких потрошача у мају на највиши ниво од децембра прошле године.

Тај податак пажљиво се прати на Вол стриту јер показује да би Aмериканци могли почети више куповати, међу осталим, аутомобиле и станове, што би ојачало привреду, с обзиром на то да потрошња чини отприлике двије трећине тамошњег БДП-а. Дионице трговачких компанија и ланаца ресторана, које зависе о потрошњи грађана, биле су стога међу највећим добитницама, пише портал пословни.хр.

Потицајно је на тржиште дјеловао и раст цијене нафте на 66 долара по барелу, највиши ниво у шест мјесеци, што се може захвалити одлуци OPEC-а да производња остане на досадашњем нивоу, али и паду залиха у СAД-у, те слабљењу долара. Стога су прошле седмице  осјетно порасле цијене дионица нафтних компанија, као што су Exxon Mobil, ConocoPhillips и Chevron.
Међу највећим је добитницама прошле седмице била  дионица "Кока-коле", с растом цијене од готово пет одсто. С друге стране највећи је губитник, с падом цијене дионице од 48 одсто на само 75 центи, био "Џенрал моторс".
На Вол стриту је прошле седмице  Dow Jones је порастао 2,7 одсто на 8.500 бодова, док је Standard & Poor's 500 ојачао 3,6 одсто на 919 бодова.

Европа

И на европским су берзама дионице прошле седмице порасле. Лондонски FTSE 500 ојачао је 1,2 одсто на 4.417 бодова. DAX индекс Франкфуртске берзе скочио је, 0,44 одсто  и то на 4.940 бодова, док је париски CAC 40 порастао 1,54 одсто на 3.277 бодова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана