Инцков наметнути закон није проводив

Горан Маунага
Инцков наметнути закон није проводив

БAЊA ЛУКA - Закон о расподјели средстава које је БиХ добила сукцесијом бивше СФРЈ, а који је прошле седмице наметнуо високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко, није проводив јер се коси са друга два закона који дефинишу расподјелу са јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО).

Наведено је ово јуче у саопштењу Бироа за односе с јавношћу Владе РС, уз објашњење да је наметнути закон у колизији са примјеном Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ и Законом о уплатама на јединствени рачун и расподјели средстава, те да се његовом евентуалном примјеном крше неки од основних принципа на којима БиХ функционише.

- То значи да такво законско рјешење није у складу са Уставом БиХ и уставним уређењем ентитета. Оно би подразумијевало измирење преко јединственог рачуна УИО, иако то није могуће, јер су средства од сукцесије уплаћена на рачун средстава добијених од сукцесије и приватизације БиХ (escrow). A са тог рачуна средства су пренесена на есцроњ рачун РС и није их могуће намирити преко јединственог рачуна УИО - наводи се у саопштењу.

По закону који је наметнуо Инцко, 170,9 милиона марака од сукцесије требало би да подијеле држава, ентитети и дистрикт Брчко. Међутим, раније је на сједници Фискалног савјета БиХ договорено да се расподјела средстава изврши тако да РС припадне 35 одсто, а Федерацији БиХ 65 одсто наведених средстава.

- Евентуална примјена наметнутог закона би подразумијевала да РС врати око десет милиона марака у периоду од 1. јануара па до 31. марта 2010. године у једнаким ратама, с тим да се тај износ са јединственог рачуна УИО уплаћује на рачун заједничких институција БиХ и дистрикта Брчко - наводи се у саопштењу.

Измијењен приједлог закона гдје су у расподјелу поред ентитета укључени и држава и дистрикт Брчко утврђен је и на 98. сједници Савјета министара прегласавањем, што је аутоматски значило кршење постигнутог договора на Фискалном савјету БиХ, тијелу које је установљено законом како би вршило фискалну координацију унутар БиХ.

Фискални савјет

Из Владе РС су нагласили да с обзиром на то да је социјална политика, односно развојна компонента у потпуности у надлежности ентитета и да је са становишта утицаја финансијске кризе и тренутне ситуације у земљи било неопходно извршити расподјелу средства ентитетима прије усвајања закона, о чему су се све стране усагласиле, Фискални савјет је и донио Одлуку о привременој расподјели.

Споразум

Стални одбор високих представника држава насљедница бивше СФРЈ констатовао је прошле седмице на састанку у Београду да се Споразум о питањима сукцесије, као међународни акт који надилази домаће легислативе, мора у потпуности примјењивати, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Донесених шест препорука владама држава насљедница СФРЈ требало би да отклоне потешкоће провођења Споразума и убрзају процес подјеле преостале имовине. Између осталог, препоручено је да се што скорије формира заједнички одбор за сукцесију покретне и непокретне имовине, што још није урађено, иако је предвиђено Aнексом "A" Споразума, истиче се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана