Ина тужи Србију за 200 милиона евра

Глас Српске
Ина тужи Србију за 200 милиона евра

БЕОГРAД - У Привредном суду у Београду почео је процес вриједан 200 милиона евра, на основу тужбе којом хрватска нафтна компанија "Ина" од Србије тражи враћање имовине и надокнаду штете, јавили су београдски медији.

Ријеч је о случају насталом распадом Југославије, када су пумпе и друга имовина, за коју "Ина" сматра да су били њено власништво, стављени под управу српске компаније "Беопетрол", која је у процесу приватизације продата руском "Лукоилу".

Из Србије наводе да су пумпе компаније "Ина" прије раздруживања биле друштвена својина, што значи да "Ина" није била њихов власник већ само корисник.

С друге стране, у "Ини" тврде да је "Ина-Трговина" постала јединствено предузеће 27. децембра 1989. са пословним јединицама које нису имале својства правног лица. Хрватски медији наводе да оснивањем јавног предузећа "Ина" 10. октобра 1990. предузеће није подијељено, већ су у његов састав ушли "Ина-Трговина" са пословним јединицама Београд, Нови Сад и Приштина. Додају да је, мимо свих тада важећих прописа, "Ина-Београд" као друштвено предузеће регистровано 7. децембра 1990. године, те да је "Беопетрол" нелегитимна фирма.

"Ина" је 2001. године поднијела тужбу против "Беопетрола" и српске Владе оптужујући их за губитак 91.649.459 долара због немогућности да користи своје бензинске пумпе на територији Србије, као и због изгубљене добити.

Суд се све до сада није бавио том тужбом. Још 2003. најављивано је да ће се "Ина" због тога обратити међународном суду у Стразбуру. На првом рочишту стране су затражиле још времена за упознавање са списима. Наставак суђења заказан је за 31. мај ове године.

Компромис

"Ина" је као компромисно рјешење предлагала оснивање заједничког предузећа са сједиштем у Београду у које би ушле њихове бензинске пумпе у Србији, као и пумпе српских нафтних компанија у Хрватској које "Ина" користи. Ова идеја је пропала продајом "Беопетрола", али је и даље отворено и питање пумпи Нафтне индустрије Србије (НИС) у Хрватској. Медији су спекулисали да је приликом посјете Хрватској у децембру 2009. руски премијер Владимир Путин тражио враћање те имовине НИС-у, који је сада у власништву руског "Гаспромњефта".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана