Ина и МОЛ саме да реше спор

Танјуг
Ина и МОЛ саме да реше спор

Загреб/Будимпешта -- Питање пословног односа између Ине и МОЛ-а треба да ријеше те фирме, а не политика, изјавили су премијери Хрватске и Мадјарске Зоран Милановић и Виктор Орбан.

"То питање треба да ријеше те фирме, то није политичко питање", рекао је по завршетку самита ЕУ Орбан, додајући да треба пронаћи рјешење "на начин да се осигура миран суживот или миран разлаз".

Миланових је казао да је истог мишљења и додао да је то "нажалост постало политичко питање, али неће бити рјешено политичким, већ правним
средствима".

Већ дуже вријеме траје напетост између мадјарске нафтне компаније МОЛ, која држи 49,1 одсто дионица хрватске Ине, и хрватске владе која има 44,84 одсто удијела, а жели већи утицај у управљању Ином.

Влада преиспитује уговоре и оптужује МОЛ да не улаже довољно у Ину.

Из МОЛ-а, међутим, одговарају да Хрватска није одржала обећање о преузимању послова везаних за гас који Ини наноси губитке.

Упозоравају да би могли да туже Хрватску и затраже одштету, јер није преузела те послове или увела тржишне цијене гаса, што је договорено 2009. године.

Односи су додатно заоштрени након што су, на иницијативу хрватског правосуђа, издати Интерполова потерница и европски налог за хапшење предсједника управе МОЛ-а Золта Хернадија.

Њега хрватске власти доводе у везу с подмићивањем бившег хрватског премијера Иве Санадера који је неправоснажно осуђен за примање мита од МОЛ-а, односно Хернадија, у замијену за уступање већих управљачких права тој компанији у Ини.

Послије издавања налога за хапшење Хернадија, мађарска влада је од МОЛ-а затражила ревизију портфолиа компаније и најавила могућност продаје Ининих дионица, пренијела је агенција Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана