Именовање директора ИРБ-а сљедећих дана

Глас Српске
Именовање директора ИРБ-а сљедећих дана

БAЊA ЛУКA - Надзорни одбор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске (ИРБ) именоваће новог директора ове банке у сљедећих неколико дана, рекао је јуче у Бањој Луци министар финансија РС Aлександар Џомбић.

Он је истакао да ће Комисија за избор директора ове банке донијети коначну одлуку и упутити је већ данас Надзорном одбору, послије чега ће идућих дана услиједити именовање директора ИРБ-а.

- На расписани конкурс за избор директора ове банке стигло је 13 пријава, од којих двије нису биле комплетне, тако да је остало 11 кандидата са којима су већ обављени разговори и који су већ рангирани - рекао је Џомбић, пренијела је Срна.

Претходни вршилац дужности директора ИРБ-а Бојан Голић смијењен је са те функције након што је у марту ухапшен у случају "Медицинска електроника", са још четири особе, због сумње да су починили кривична дјела организованог криминала и оштетили буџет РС за милионски износ.

Министар финансија је казао да ће се у року од два мјесеца у Народној скупштини РС наћи ревидирани финансијски извјештаји о пословању ИРБ-а за 2009. годину.

Џомбић је рекао да је у Министарство финансија РС стигла иницијатива Aгенције за државну управу, како би оно дало сагласност за расписивање конкурса за избор директора и извршних директора Пореске управе РС. Додао је да је у поступку одобрење, послије чега ће бити расписан конкурс за избор директора и три до четири извршна директора ПУРС-а.

Говорећи о бањолучкој ИЕФК банци, која је у руском власништву, и у којој Влада РС има 2,9 милиона марака депозита, Џомбић је нагласио да ова банка нормално ради.

- ИЕФК банка је солвентна, има довољан износ ликвидних средстава, од којих се највећи дио налази у Централној банци БиХ и несметано може да изврши своје обавезе према депонентима, укључујући и Владу РС и становништво - рекао је Џомбић.

ММФ

Aлександар Џомбић је казао да РС нема никаквих проблема у испуњавању услова из кредитног аранжмана БиХ са Међународним монетарним фондом. Додао је да остаје да се види да ли ће те услове моћи да испуни и ФБиХ.

Рекао је да је РС прошле године добила 132 милиона марака кредита, а у 2010. години другу и трећу траншу кредита укупне вриједности 89 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана