Или оброк или новац

Маријана Миљић Бјеловук
Или оброк или новац

БАЊАЛУКА - Послодавци и синдикати у Српској претходних дана имали су супротна мишљења у вези са исплатом топлог оброка, а из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, као кровне институције која уређује права радника, поручили су да оне фирме које имају организовану исхрану запослених не би требало да исплаћују и разлику у новцу, ако је оброк јефтинији од прописаног износа.

Савез синдиката РС заступа став да ако трошак топлог оброка, испоручен путем кетеринга, износи мање од осам КМ, послодавац би требало да исплати и разлику у новцу. Послодавци сматрају да или припремају топли оброк или исплаћују новац за то.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС навели су да је у Закону о раду дефинисано да послодавац раднику исплаћује трошкове једног топлог оброка за ради дан, као и у случају обављања прековременог рада дужег од три сата, ако нема организовану исхрану радника.

- Висина и начин остваривања права на топли оброк уређена је колективним уговором. С обзиром да није закључен општи колективни уговор Влада је донијела Одлуку о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику у фебруару - казали су “Гласу Српске” у Министарству рада.

Нагласили су да је том одлуком дефинисано да послодавац раднику исплаћује трошкове једног топлог оброка за вријеме радног дана, као и у случају обављања прековременог рада дужег од три часа дневно.

- Издвајања за те намјене износе 0,75 одсто просјечне бруто плате у РС за претходну годину, за сваки радни дан радника, ако код послодаваца није организована исхрана радника. То значи да послодавац који има организовану исхрану радника не исплаћује трошкове за то - поручили су из Министарства рада.

Генерални секретар Савеза синдиката РС Горан Станковић рекао је да није проблем да послодавац припрема топли оброк или организује кетеринг, али да би он требало да буде у вриједности оног који се исплаћује у новцу.

- Не може послодавац да купи сирницу и јогурт и да то кошта три марке и да сматра како је раднику обезбиједио топли оброк. На тај начин је оштећена и држава, јер би послодавац требало да плати порезе и доприносе на тај износ новца, а не да буде ослобођен за двије или три марке. То је став Савеза синдиката - рекао је Станковић.

Подсјетио је да је износ накнаде за топли оброк у РС повећан, те да сваки радник који код послодавца нема организовану исхрану има право на топли оброк у бруто износу од 11,52 КМ, односно осам марака у нето за сваки дан који је на послу.

- Ако је послодавац организовао исхрану радника, сви трошкови припремања топлог оброка не би требало да буду испод износа који је прописан у случају исплате у новцу. Ако трошак топлог оброка, испоручен путем кетеринга износи мање од осам КМ, послодавац би требало да раднику исплати разлику у новцу - навео је Станковић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС, Саша Тривић поновио је да је дужност и законска обавеза послодавца или да раднику обезбиједи топли оброк или да му исплати новац за то.

- То једино пише у закону, све остало је усмјерено ка збуњивању јавности и усмјеравање радника да се свађају са послодавцима. То ништа друго није до зла намјера и противзаконито тумачење - навео је Тривић.

Порез

У Министарству финансија РС навели су да је Законом о порезу на доходак РС прописано да се порез на доходак остварен по основу радног односа не плаћа на трошкове припремања топлог оброка у властитим ресторанима код послодавца или топлог оброка испорученог послодавцу од лица регистрованог за услуге кетеринга, а највише до 4,5 КМ дневно по запосленом.

- Исплата топлог оброка у новцу сматра се личним примањем које се опорезује порезом на доходак по стопи од осам одсто  и доприносима по збирној стопи од 31 одсто, односно једнако као и сва друга лична примања - навели су у Министарству финансија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана