Икс-нет - заједнички пројекат Бањалучке и Aтинске берзе

Марина Чогоја
Икс-нет - заједнички пројекат Бањалучке и Aтинске берзе

БAЊA ЛУКA - Једна брокерска кућа из Бање Луке идуће седмице повезаће се са Националном банком Грчке, а већ почетком марта сљедеће године требало би да буде обављена прва трансакција, која ће бити резултат повезивања тржишта капитала седам земаља.

Рекао је то јуче у Бањој Луци директор Бањалучке берзе Милан Божић на презентацији под називом "Тржишта капитала прије и послије глобалне кризе" на којој је разговарано и о заједничком пројекту Бањалучке и Aтинске берзе "Икс-нет".

- Представници брокерских кућа из Бање Луке боравили су недавно у Aтини, а циљ састанка био је да брокерске куће успоставе пословне везе, али и да регулатори и Централни регистар представе могуће препреке које могу угрозити спровођење пројекта. Регулатори су се сложили да је пројекат изводљив и да не постоје значајне препреке за његово спровођење - истакао је Божић.

Он је рекао да је овај пројекат веома важан за међународну афирмацију тржишта капитала РС, с обзиром на то да је наше тржиште капитала релативно мало и да не постоји довољан број инвеститора који би обезбиједио ликвидност на тржишту.

- Спровођењем овог пројекта формираће се инфраструктура која омогућава да се брокерске куће из Српске, Грчке, Кипра, Србије, Македоније, Египта и Јордана, а можда и Aлбаније, повежу и да се олакша инвеститорима приступ том тржишту. Тако ће, на примјер, инвеститори из Грчке моћи да путем везе између брокерске куће из Грчке и Српске директно купују у РС и да имају све информације о хартијама од вриједности из РС, као и о стању на тржишту - истакао је Божић.

Додао је да, осим Србије, тренутно не постоји интерес земаља учесница пројекта за улагање у РС, те да очекује да ће реализацијом овог пројекта инвеститорима бити олакшано препознавање инвестиционих могућности у РС.

Представник Aтинске берзе Пантелис Манис казао је да ће овај пројекат омогућити бољу сарадњу двије берзе и изразио увјерење да ће он имати и шири значај повезивањем са осталим земљама.

- Грчки инвеститори су прилично заинтересовани за улагање у РС, а спровођењем овог пројекта тај интерес ће сигурно бити још и већи, јер ће бити боље информисани о стању на овом тржишту - казао је Манис.

Промет

Милан Божић је рекао да је за девет мјесеци ове године на Бањалучкој берзи остварен промет од 115 милиона марака, што је за 35 одсто мање него у истом периоду прошле године. Он је нагласио да је у том периоду берзански индекс имао раст од 1,5 одсто, а ако се узму у обзир дивиденде које су исплаћивале компаније које се налазе у саставу тог индекса, Божић каже да је остварен бруто принос од девет одсто.


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана