“Икеа” раскинула пословну сарадњу са “Симпом”

Телеграф.рс
“Икеа” раскинула пословну сарадњу са “Симпом”

Београд, Врање - Представници “Икеа” доставили су врањској компанији “Симпо” почетком јуна обавјештење о прекиду сарадње, а осим лошег квалитета, најспорнији дио испорука за руско и украјинско тржиште, били су механизми, преноси “Телеграф.рс”.

Послије вишемјесечних натезања и упозорења из централе из Румуније, константних проблема са квалитетом, једини озбиљан купац у основном Симповом погону – фабрици тапетарије, представници “Икеа” доставили су врањској компанији почетком јуна обавјештење о прекиду сарадње.

Швеђани ће престати са даљим поручивањем тапетарских гарнитура, дефинитвно је саопштено на састанку челних људи ове двије компаније одржаном у Пословном центру “Симпо” у Београду, 20. јуна ове године.

Овакав исход могао се и наслутити.

Иако се у раскиду уговора не спомињу директно, осим лошег квалитета, најспорнији дио испорука за руско и украјинско тржиште, били су механизми.

Већ дуго, наиме, тиња незадовољство у “Икеи” квалитетом механизама који се уграђују у гарнитуре.

Крајем прошле године преко 2.000 гарнитура је било предмет рекламације, а чак 922 су биле блокиране, све због неисправних механизама који се производе и испоручују из фабрике “Унис” из Дервенте, иначе, у власништву Горана Томића, старијег сина предсједника Компаније “Симпо” Драгомира Томића.

Послије те рекламације, захваљујћи Влади Николићу, Драгомировом куму и дугогодишњем пословном сараднику, екипа “Симпових” стручњака боравила је у Италији у посјети фабрикама које производе механизме по свјетским стандардима.

Рекламације на квалитет механизама огледао се, наиме, у погледу квалитета уграђених материјала, метала и челика, затим у површинској обради и самој конструкцији механизама што се испољавало у тешком отварању, кривљењу, заглављивању и скидању боје са механизама.

Прелазак на “Унисове” механизме услиједио је прије неколико година, када је погон у Бујановцу затворен.

У исто вријеме обустављен је увоз механизама из италијанских фабрика “Комодо”, “Алтафлекс” и “Стајлинг”.

Оправдање је нађено у разлици у цијени.

Умјесто, како је тада речено, “скупих и обичних” механизама из Италије, плаћаних између 110 и 120 евра, прешло се на синовљеве “повољније и боље” механизме од само 95 евра.

“Симпо” је, иначе, из Италије набављао годишње у просјеку око 22.000 механизама, укупне вриједности око 2,2 милиона евра. Простом рачуницом долази се до цифре од око 770.000 евра, колико је износила уштеда на механизмима из Дервенте.

Показало се касније да ће ова “уштеда” коштати “Симпо” много више – губитка послија вриједног десетина милиона евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана