ИИФ: Банкрот би проузроковао хиљаду милијарди евра штете

Agencije
ИИФ: Банкрот би проузроковао хиљаду милијарди евра штете

ВАШИНГТОН - Институт за међународне финансије сматра да би грчки банкрот вјеројатно захтијевао помоћ извана за Италију и Шпанију, те проузроковао више од 1.000 милијарди евра штете, јавиле су агенције.

У повјерљивом документу ИИФ-а до којега је дошао Ројтерс, ИИФ заступа приватни сектор у преговорима с Атином о замјени старих грчких обвезница новима.
У случају грчког банкрота Ирска и Португалија требале би додатну помоћ извана како би се заштитиле од посљедица, што би у петогодишњем раздобљу могло коштати 380 милијарди евра.
Знатну подршку требале би и Шпанија и Италија, што би могло коштати додатних 350 милијарди евра. Знатно би се повећали и трошкови докапитализације банака, који би могли лако достићи 160 милијарди евра, стоји у документу ове водеће међународне банкарске организације.
Ако не добије подршку, Европска централна банка вјеројатно ће претрпјети значајне губитке, наводи се у документу, уз процјену да изложеност централне банке еврозоне у Грчкој износи 177 милијарди евра и да је тиме троструко већа од њене капиталне основице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана