Игор Гавран: БиХ све дубље тоне у рецесију

Глас Српске
Игор Гавран: БиХ све дубље тоне у рецесију

СAРAЈЕВО - Смањење дефицита и повећање покривености увоза извозом, које би у нормалним условима било похвално, сада је јако забрињавајуће и није показатељ побољшања већ раста незапослености, пада производње и укупног економског пада и све дубљег тоњења БиХ у рецесију, рекао је пројект-менаyер Сектора за макроекономију Спољнотрговинске коморе БиХ Игор Гавран, пренијеле су агенције.

Позитивним Гавран је оцијенио и смањење увоза прехрамбених производа у многим категоријама.

- Иако симболично, важно је споменути повећање извоза у неким групама прехрамбених производа, јер та је област "болна тачка" бх. привреде у којем је дефицит огроман и најирационалнији -  додао је Гавран.

Он је истакао да је највећи пад извоза ове године остварен у области руда (посебно метала) и металској индустрији (базној индустрији и аутодијеловима) и ту су трендови најнеповољнији, као и очекивања.

- Посљедице су врло актуелне, прије свега, срамотни поступци "Aлцелор Митал" Зеница, који је у 2008. години остварио 22 милиона марка добити, а сада раднике који су у врло тешком положају, доводи на ивицу преживљавања и цјелокупан терет кризе преваљује искључиво на њих и њихове породице - рекао је Гавран.

Отпуштања је све више и у другим областима, а готово линеарно види се веза између пада извоза у неком сектору и пада запослености.

Увоз и извоз

- Већина бх. извозника врши послове унутрашње обраде, па је тиме њихов увоз скоро једнак извозу. Овакво смањење извоза значи, приближно исто процентуално, а нешто мање вриједносно, смањење и увоза - рекао је Игор Гавран.

Највећи пад увоза, каже, остварен је у категорији луксузне робе, па је тако значајно смањен увоз моторних возила.

Што се тиче повећања извоза и увоза, ријетка су и процентуално, а нарочито вриједносно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана