ИГА у минусу 189,3 милиона

Маријана Миљић
ИГА у минусу 189,3 милиона

Бањалука - Акумулирани губитак Извозно-кредитне агенције БиХ (ИГА) на крају прошле године износио је 189,33 милиона марака, док укупне обавезе премашују вриједност имовине за 136,52 милиона КМ, због чега је опстанак ове агенције све више под знаком питања.

Ове забрињавајуће податке објелоданила је независна ревизорска кућа "Дилојт", која за финансијске извјештаје ИГА за прошлу годину није могла ни дати мишљење јер ова агенција, између осталога, није процијенила евентуалне додатне трошкове по основу судских спорова који су покренути против ње, а који се односе за неплаћене гаранције.

- Негативни акумулирани финансијски резултат од 189,33 милиона КМ Агенције, али и обавезе које премашују вриједност имовине доводе у сумњу могућност ИГА да настави пословање без финансирања и подршке власти  - навели су ревизори.

Подсјетили су да се прекомјерна задуженост са којом се ИГА суочила од краја 2013. године резултат издатих гаранција фабрици цијевни "Унис", у вриједности већој од 150 милиона марака. "Унис" је те године због немогућности измирења својих обавеза престао да ради, да би затим фабрка поново упалила погоне у другој половини 2015. године.

- Агенцију су тужиле домаће банке с обзиром на то да је дала гаранције за кредине обавезе "Униса". С друге стране ИГА је блокирала рачун и тужила "Унис", али и "Балкан стил интернационал естаблишмент" који је већински власник фабрике цијеви. Тужба је подигнута и против "Луке Шамац" која је такође у власништву ове компаније, као јемаца за обавезе "Униса" по основу кредита и гаранција. Судски поступци су у току - навели су ревизори.

Приликом покретања поступка реструктурирања некадашњег дервентског гиганта, у септембру прошле године, ИГА је пријавила потраживања од "Униса" по основу датих кредита, камата, премија осигурања и гаранција.

- Потраживање је признато у цјелости, а потписан је и споразум о репрограму дуга између "Униса" и иностраних кредитора. Тим актом дефинисан је рок отплате кредита за 11 година са каматном стопом од један одсто годишње, али су дефинисани и појединачни износи, те је као обезбјеђење поврата новца дата међународна бјанко мјеница "Униса" - навели су ревизори.

Гласање о плану реструктурирања овог предузећа заказано је за уторак, 11. април, а повјереник Радомир Јокић очекује да тај план буде подржан. 

- Склопљен је договор са ИГА и највећим кредиторима из иностранства да подржи план реструктурирања, којим су дефинисани и рокови исплате обавеза. Укупна дуговања "Униса" према ИГА износе око 163 милиона  - казао је Јокић.

Парламент

Чланови Истражне комисије Представничког дома Парламентарна БиХ за утврђивања стања у ИГА оцијенили су да је "Унис" својим дуговима блокирао рад ИГА и створио озбиљну кризу пословања предузећа у БиХ која би жељела да послују на међународном тржишту. Ова комисија требало би средином овог мјесеца да заврши свој рад формулисањем закључака у вези са питањем стања у ИГА који ће бити упућени ка Савјету министара, Парламенту БиХ, те владама РС и ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана