ИФО: Економски стручњаци упозоравају на ризик рецесије у Европи до краја 2024.

Танјуг
Foto: bnnbloomberg.ca

МИНХЕН - Економски стручњаци су забринути због ризика рецесије у европским државама до краја 2024. године, произилази из данас објављених резултата кварталне анкете економских стручњака (ЕЕС) коју су спровели Институт за економска истраживања ИФО из Минхена и Швајцарски институт за економску политику.

У Европи су очекивања прилично хетерогена пошто експерти из Њемачке, Велике Британије или Холандије прогнозирају да вјероватноћа рецесије у њиховим земљама износи по 38 одсто, док вјероватноћа рецесије у Србији износи између 25 и 30 одсто. 
    
Вјероватноћа рецесије у Италији до краја године износи 27 одсто, у Француској 23 одсто, Шпанији 22 одсто. 
    
Гледано по областима, највећу забринутост због рецесије показују стручњаци из Источне Европе, Јужне Америке, Сјеверне Америке, Сјеверне и Западне Европе.
    
Главни фактори који према стручњацима могу да утичу на евентуалну рецесију су геополитички догађаји и раст цијена енергије.
    
Експерти очекују глоблани економски раст од 2,4 одсто у 2024. години и његово убрзање на 2,9 одсто у 2025. години и на 3,3 одсто у 2027.
    
Прогнозе су прилично суморне за већи део земаља Западне Европе пошто Њемачку према мишљењу стручњака у 2024. години очекује скроман раст од 0,6 одсто, Велику Британију 0,5 одсто, Аустрију 0,9 одсто.
    
Србију очекује раст између 2,5 и три одсто у овој години, наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана