IFC у Европу улаже 100 милиона евра

Глас Српске
IFC у Европу улаже 100 милиона евра

ВAШИНГТОН - Међународна финансијска корпорација (IFC), која је чланица групације Свјетске банке (СБ), уложиће око 100 милиона евра у ненаплативе банкарске пласмане у регион источне и средње Европе, саопштено је у петак из Свјетске банке, пренио је Танјуг.

IFC ће улагања обавити у сарадњи са  компанијом "Varde Partners L.P." која је специјализована за ненаплативе пласмане.

Пројекат брисања ненаплативих пласмана из биланса банака, који је одобрио Управни одбор IFC-а, омогућиће банкама у региону да наставе са кредитирањем компанија и грађана и на тај начин оснаже економску активност и отварање нових радних мјеста.

Генерални директор IFC-а Лар Тунел оцијенио је да је источна Европа  један од региона који је најтеже погођен финансијском кризом која је довела до драматичног повећања лоших банкарских кредита.

- Заједничке инвестиције на том пројекту имају циљ да помогну привредама у региону источне и средње Европе да се опораве од кризе, рјешавајући проблем лоших зајмова - казао је Тунел додајући да ће се инвестирањем у ненаплативе пласмане указати помоћ банкама, како би поново усмјериле своја средства у привреду, што ће оснажити економски опоравак и омогућити отварање нових радних места.

Експерти IFC-а тврде да ће овај пројекат допринијети развоју транспарентног тржишта за ненаплативе пласмане.

IFC је једина међународна финансијска институција која је усмјерена искључиво на приватни сектор који би требало да буде покретач одрживог развоја на тржиштима у развоју.

Програм

IFC најновија улагања реализује као дио Програма за рјешавање проблема дугова и опоравак предузећа који је покренут током годишње скупштине  Свјетске банке у октобру 2009. године. Програм подржава стабилност и развој предузећа и финансијског сектора тако што помаже да се ријеши проблем ненаплативих пласмана, омогућавајући компанијама и банкама да се фокусирају на продуктивне активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана