Идуће седмице Свјетски економски форум

Aгенције
Идуће седмице Свјетски економски форум

Давос - Теме Свјетског економског форума који ће бити одржан од 22. до 25. јануара у Давосу биће сукоб у Сирији, климатске промјене, здравство и питања у вези са опоравком свјетске привреде, а очекује се долазак више од 40 предсједника држава и премијера.

На 44. Форуму Давос окупиће се елита из свијета политике и привреде, а у исто вријеме у швајцарском Монтреу биће одржан скуп Женева-2 на којем ће се разговарати о сукобу у Сирији.

На форум је позвано више од 2.500 оних који доносе одлуке у области економије, добитника Нобелове награде, вјерских вођа, представника синдиката и невладиних организација.

Ове године Форум, који се одржава под слоганом "обнова свијета", имаће као једну од главних тема климатске промјене о којима ће излагање имати генерални секретар УН Бан Ки Мун.

И технологија ће бити једна од области о којима ће се говорити са гостима као што су шефови компанија Јаху Мариса Мејер и Гугла Ерик Шмит, иако њихова обраћања нису предвиђана у званичном програму.

Прошле године, прошле године финансијска криза била је централна брига свих учесника, а тон овогодишњег скупа више ће одговарати "мудром оптимизму", упркос неизвјесностима у свјетској економији, оцијенио је оснивач овог форума Клаус Шваб.

Дипломатија ће заузети велики дио овогодишњег Форума, будући да ће њему присуствовати више учесника укључених у рјешавање сиријске кризе.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху говориће о политичким и економским перспективама јеврејске државе, а његов сусрет са председником Ирана није предвиђен. Сиријску опозицију представљаће на Давосу предсједник Сиријског националног савјета.

Биће разговарано и о кризи у Украјини, а ту земљу представљаће украјински премијер Микола Азаров, као и лидер опозиције Виталиј Кличко.

Војници постављају безбједносну жичану ограду око подручја гдје се одржава форум, а најављено је да ће око 3.000 војника чувати безбједност током трајања форума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана