Идућа година тежа од ове

Глас Српске
Идућа година тежа од ове

СAРAЈЕВО - Централна банка БиХ (ЦББиХ) у идућој години очекује скроман економски раст од око 1,5 одсто, а у банкарском сектору ће евидентно доћи до смањивања кредитне активности, банке ће имати мање капитала за кредитирање грађана и реалног сектора и вјероватно ће се опет окренути домаћим изворима који су ограничени и скупљи.

Рекао је то за портал Профитирај.ба гувернер ЦББиХ Кемал Козарић и додао да се то може одразити и на ниво каматних стопа, те да можемо очекивати да идућа година буде тежа од ове.

- Сасвим је јасно да се дешавања у свијету и Европи одражавају и на БиХ која, осим што трпи посљедице тих дешавања, има и унутрашњих проблема. Процјене међународних финансијских институција су прилично озбиљне и упозоравајуће и ако се узму у обзир сви фактори, спољни и унутрашњи, мислим да можемо очекивати да идућа година буде тежа од ове - рекао је Козарић.

Напоменуо је да на БиХ увијек утичу дешавања у еврозони, а трговински партнери БиХ су углавном из еврозоне и сусједних земаља.

- Слиједи још једна тешка година, зато би било добро да буду ријешена питања која до сада нису, попут усвајања буџета за 2012. годину, формирање Савјета министара БиХ да бисмо се сви могли посветити економским питањима и стандарду становника - упозорио је Козарић.

Када је у питању кредитни рејтинг БиХ који је  Међународна агенција за процјену кредитног рејтинга "Стандард & Поор'с" снизила са Б+ на Б, Козарић је истакао да је било сасвим реално очекивати да дође до смањења кредитног рејтинга земље с обзиром на ситуацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана