ИАТ ће производити у три смјене

Марина Чигоја
ИАТ ће производити у три смјене

Требиње - Менаџмент "Свислајон Индустрије алата Требиње" постигао је начелни договор са кинеском компанијом ТДК, о издавању у закуп погона резног и специјалног алата на пет година.

Потписивање уговора очекује се за мјесец, након што кинески партнер усагласи приједлог документа са законима БиХ.

Проналажењем стратешког партнера, "Свислајон Индустрија алата Требиње" ријешиће проблем набавке сировина и проналажења тржишта, а Кинези су изразили спремност и за улагање дијела профита у ово предузеће, пренио је РТРС.

Циљ оба партнера је да се покрену сви производни капацитети и да посао задржи свих 760 радника.

Предсједник Синдикалне организације металаца и рудара у "СЛ Индустрији алата Требиње" Бошко Пикула каже да ће ова компанија упослити преостали дио капацитета ИАТ-а који се тренутно не користи, што ће сигурно допринијети и побољшању положаја радника.

- Радиће се у три смјене. Тај партнер је за сада изразио жељу само за производњу стандардног алата - нагласио је Пикула.

Он је истакао да је ово значајан корак, те да радници очекују и дефинитивно потписивање уговора како би ова фабрика коначно стала на ноге и имала довољно посла.

- Ми смо имали од 30 до 40 одсто упослености наших капацитета, а они ће упослити 100 одсто тих капацитета. Мислим да ће сигурно бити боље, а с обзиром на то да ћемо више производити, очекујемо и да ће плате расти - нагласио је Пикула.

Већински власник "Индустрије алата" Родољуб Драшковић рекао је прошле седмице да би ово предузеће у року од мјесец могло да уђе у партнерство са кинеским инвеститорима.

Он је истакао да ће "Индустрија алата" ускоро са Владом РС ријешити наслијеђене дугове по основу пореза и доприноса.

Родољуб Драшковић је 2007. године купио "Индустрију алата".

Могућа продаја

Драшковић је рекао да неће бити отпуштања радника и додао да ће он остати власник, а да ће кинески партнери, чија је централа у Њемачкој, запошљавати раднике, обезбјеђивати сировине и тржиште, те дио профита улагати у ИАТ. Драшковић је нагласио да ће тако бити у идућих пет година, послије чега постоји могућност да се Кинезима прода "Индустрија алата".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана