И жене виде шансу у сектору енергетике

Данијела Бајић
И жене виде шансу у сектору енергетике

БАЊАЛУКА - Шансу за зараду у области енергетике види и све више жена у Српској, које су током протеклих осам мјесеци највише предузећа основале управо у сектору производње електричне енергије.

Према подацима Агенције за посредничке, финансијске и информатичке услуге (АПИФ) Републике Српске, од јануара до краја августа ове године производњом електричне енергије бавило се 26 фирми чији су оснивачи жене, док је у истом периоду лани било девет таквих предузећа.

- Од 19.664 регистрованих фирми, у 5.950 случајева су жене оснивачи. За осам мјесеци ове године жене су основале 207 предузећа, док је истовремено из регистра 94 избрисано. У истом периоду прошле године, жене су основале 180 преузећа, док су 74 обрисана са евиденције - наводи се у подацима АПИФ-а, достављеним “Гласу Српске”.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић казао је да се посљедњих година, када је у питању женско предузетништво, интензивније ради и разговара, што је и довело то тога да је данас трећина регистрованих фирми у Српској у власништву њежнијег пола.

- Све више жена у посљедње вријеме имамо у бизнису и оне иду у корак са потребама тржишта, што потврђује и чињеница да их је све више у сектору производње електричне енергије, који је сада хит тема. С обзиром на њихов ентузијазам сигуран сам да ће на челу све више предузећа бити жене, које ће покретати и сопствене бизнисе - казао је Ћорић, који тврди да су жене преданије, одговорније и посвећеније послу од мушкараца.

Додао је да женско предузетништво подржава Европска унија кроз разне фондове.

- Привредна комора РС у овом тренутку спроводи два пројекта везана за женско предузетништво, за које имамо и савјет и базу. Једна од категорија у оквиру наше манифестације “Избор најуспјешнијих у привреди” јесте и избор жене предузетнице, што је веома важно - рекао је Ћорић.

Предсједница Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Жана Арсић истакла је за “Глас” да су жене схватиле да могу много више да ураде.

- Занатско-предузетничка комора се потрудила да на сваки могући начин подржи предузетнице. Управо ових дана креће израда нове стратегије развоја женског предузетништва заједно са ресорним министарством за период од 2024. па у наредних пет година, а са циљем да им се пружи максимална подршка у покретању бизниса. Успјели смо да остваримо веома добре контакте и са коморама у региону. Србија је заиста један одличан примјер, као држава изузетно пуно улаже у женско предузетништво - казала је Арсићева.

Према ријечима економиста, енергетски сектор је огромна и неискоришћена шанса Српске, што су препознале и жене па су похрлиле у тај сектор.

Економиста Александар Љубоја сматра да је струја, посебно у ситуацији у којој се тренутно налазимо, један од најбитнијих енергената и ту постоји могућност добре зараде.

- У том сегменту жене сигурно имају велику подршку јачег пола, али добро је да је та симбиоза у том смјеру. Жене предузетнице доста прате модерне трендове и то је једна од њихових карактеристика - казао је Љубоја. +

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана