И у Франкфурту забринути за евро

Глас Српске
И у Франкфурту забринути за евро

ФРAНКФУРТ - Блага забринутост око судбине евра влада у Франкфурту, најзначајнијем финансијском и пословном центру Њемачке и Европе, јавио је РТС.

Стручњаци истичу да се еврозона и европска валута ипак могу сачувати.

Цијене акција на берзама и курс евра поново су пали минуле недјеље јер су инвеститори све уплашенији дужничком кризом у Европи која, послије Грчке, све више пријети и Шпанији.

Стање и судбину европске валуте најлакше је процијенити у Франкфурту који је не само њемачки, већ и европски и свјетски центар новца и финансија. У око 2.500 франкфуртских облакодера, гдје су сједишта финансијских институција, будно се прати судбина еврозоне. Поред тога што је овдје сједиште Централне европске банке, франкфуртске берзе, по величини треће у свијету, Дојче банке и још готово 300 њемачких и страних банака, посјетом овој финансијској велесили, стиче се утисак да и грађани одлично познају финансијске прилике у земљи.

На франкфуртској берзи кажу да послују сасвим уобичајено и да нема значајнијег смањења промета.

На овој берзи котира се и београдска  Комерцијална банка, која је иначе отворила и нову пословну јединицу у Франкфурту.

Замјеник предсједника Извршног одбора Комерцијалне банке Драган Сантовац рекао је да Комерцијална банка Груп поред КБ Будве, Бање Луке чини и Комбанк инвест - Инвестициони фонд, који вишак своје ликвидности, а у складу са законским прописима, ангажује у акције блу-чип компанија на франкфуртској берзи.

Становац је нагласио да су то компаније чија вриједност акција улази у "дах индекса".

У Дојче банци, која има конзервативан приступ монетарној политици, истичу да се заборавило да је Централна европска банка ипак "дијете" Бундесбанке, јер је настала из ње.

Економиста Дојче банке Николаус Хајнен рекао је да Европска централна банка сада издаје записе у оној мјери колико сматра да је потребно, што доводи до тога да грађани питају да ли да своје уштеђевине конвертују у некретнине, племените метале или нешто треће.

Сарадња

У представништву српске Привредне коморе у Франкфурту, новинарима су пренијели увјеравања да економска криза неће значајније утицати на традиционално добре економске односе двају земаља.

С друге стране, у Централној европској банци увјеравају да евро остаје кредибилна валута.

Пад евра ипак иде на руку једино европским извозницима. Њемачка је била и остала један од водећих партнера Србије у свим привредним гранама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана