И Турци у трци за Шећерану

Маријана Миљић
И Турци у трци за Шећерану

Бијељина - За куповину бијељинске "Шећеране", поред фирме из Вијетнама, заинтересовани су и инвеститори из Турске.

Представници вијетнамске компаније "Конструкшн корпорејшн ЈСЦ" до сада су у више наврата посјетили бијељинску фабрику и доставили писмо намјере, али још нису изнијели конкретну цијену за коју би купили овог некадашњег бијељинског гиганта.

- Поред ове компаније, појавило се још једно предузеће из Турске које је заинтересовано за фабрику. Они су такође долазили и обишли "Шећерану". Дали смо им све потребне информације о фабрици. Међутим, још ниједан од ова два потенцијална инвеститора није дао конкретну понуду и изнио цифру за коју би евентуално купило "Шећерану". Остаје да видимо шта ће бити - казао је стечајни управник фабрике Лазо Ђурђевић.

Наглашава да заинтересовани купци имају рок од 15 дана да доставе понуду, јер ће након тога Скупштина повјерилаца одлучити у ком правцу даље да иде стечај у овом предузећу.

- Сједницу Скупштине одржаћемо половином јула. Тада ћемо разматрати и понуде заинтересованих страна, ако стигну, али и одлучити у ком правцу даље да иде стечај, односно хоће ли бити заказана нова лицитација и хоће ли цијена "Шећеране" додатно падати - казао је Ђурђевић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да је за почетак овог мјесеца најављена посјета челника вијетнамске компаније "Конструкшн корпорејшн ЈСЦ" Српској.

- Тада ће бити ријечи и о продаји фабрике шећера овој компанији. Тражили смо и од Амбасаде БиХ у Малезији да нам помогне у вези са одобравањем виза менаџменту фабрике, али нам још нису дали никакве информације - казао је портпарол министарства Александар Мацановић.

До сада су пропала три покушаја продаје покретне и непокретне имовине "Шећеране". На првој лицитацији имовина је понуђена за 23,74 милиона, на другој за 16,50 милиона, а на трећој за 11,87 милиона марака.

Приједлог за отварање стечаја у некадашњем гиганту Окружном привредном суду у Бијељини поднијела је Пореска управа РС 31. јула 2015. "Шећерана" је Пореској управи крајем 2015. дуговала више од 2,8 милиона КМ, радницима више од шест милиона, а исти износ потражује и предузеће "Агрокоп".

Влада РС

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС казали су да је Влада РС заинтересована да бијељинска "Шећерана" заврши у рукама стратешког партнера који би задржао постојећу производњу, а запослени радна мјеста.

- Фабрика шећера из Бијељине на листи је предузећа од стратешког значаја за РС - казали су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана