И Свјетска банка заинтересована за обнову ХЕ “Требиње 1”

Анита Јанковић Речевић
И Свјетска банка заинтересована за обнову ХЕ “Требиње 1”

БАЊАЛУКА - За финансирање пројекта ревитализације Хидроелектране “Требиње 1”, поред владе Мађарске озбиљно интересовање показује и Свјетска банка, због чега се у том предузећу надају да би у идућој години коначно могли наћи финансијера и започети поступак замјене агрегата.

Поменути пројекат требало је да финансира Њемачка развојна банка (КФВ), али из политичких разлога љетос је одустала од те намјере прекинувши сарадњу на још три важна инфраструктурна пројекта у Српској.

- Иако је КФВ прекинула сарадњу надамо се да ће у 2024. години доћи до договора било са владом Мађарске која је заинтересована да на неки начин финансира ревитализацију електране, а и са Свјетском банком, која у посљедњих мјесец дана показује озбиљне намјере за наставак пројекта. Комплетна тендерска документација је спремна, чак је и тендер био објављен, на који су нам се јавили реномирани свјетски понуђачи - рекао је за “Глас” директор Хидроелектрана на Требишњици (ХЕТ) Гордан Мишељић.

Он је истакао да је процијењена вриједност пројекта ревитализације за сва три агрегата електране “Требиње 1” око 25 милиона евра.

- Без обзира на дуги вијек трајања, агрегати су и даље у одличном стању и не отежавају нам рад. Мада нико не може гарантовати да ли ће радити још пет, десет или 15 година, а са ревитализацијом би продужили животни вијек електране за неколико деценија - казао је Мишељић.

Оно што донекле оптерећује рад предузећа, према Мишељићевим ријечима, су неријешени односи између “Електропривреде Хрватске” и ХЕТ-а, а у вези су са изградњом прве фазе хидросистема на Требишњици и спорном расподјелом електричне енергије.

- Уговорима о заједничком улагању, који су некада закључени између ХЕ “Дубровник” и ХЕТ-а, утврђен начин расподјеле је био такав да 78 одсто струје припада ХЕТ-у, а 22 одсто Хрватској. Међутим, они су 1994. године раскачили један агрегат и директно га спојили на хрватску мрежу, прекршивши тако договорену расподјелу електричне енергије која сада износи 63 одсто наспрам 37 одсто. То је изузетно велика количина струје коју губимо ако узмемо у обзир дуги рок. То су наслијеђени проблеми које ћемо настојати да ријешимо захтјевима за мирно рјешавање спора и надамо се да ће хрватска страна позитивно одговорити - испричао је Мишељић.

Према његовим ријечима, опрему уредно занављају захваљујући чему немају техничких проблема у раду електране.

- Трудимо се да сва опрема коју уграђујемо у производне погоне ХЕТ-а буде она која је у том моменту најбоља на тржишту. На тај начин смањујемо ризик од било каквог вида неспремности агрегата и за сада успијевамо, што показује и деценијски успјешан рад - навео је Мишељић.

Радници

Гордан Мишељић наводи да су на добром путу и да ријеше текући проблем у вези са синдикалном борбом радника комплетног холдинга.

- Колективни уговор је продужен, настављају се разговори са синдикатима и за сада то успјешно иде. Вјероватно ћемо у догледно вријеме постићи договор који ће бити задовољавајући и за управе предузећа и за синдикалне организације. Живимо у времену инфлације и морамо изаћи у сусрет радницима, тако да ће већ у идућој години доћи до раста плата, које су у поређењу са просјечним примањима радника других јавних предузећа у Српској и сада знатно веће - казао је Мишељић наводећи да запошљавају довољно инжењера и да за сада немају проблема са недостатком тог кадра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана