И стагнација успјех

Марина Чигоја
И стагнација успјех

Бањалука - Економска стагнација БиХ у овој години, коју прогнозира ММФ, звучи прилично оптимистично у околностима када индустријска производња и извоз опадају, када се питање одрживости јавних финансија све чешће поставља и када незапосленост достиже нове рекордне вриједности.

Наводи се то у новом економском монитору Удружења економиста РС SWOT и додаје да још није пронађен лијек за високу незапосленост у Српској.

У марту 2012. године на евиденцији Завода за запошљавање РС налазило се 155.890 лица или 1,5 одсто више у односу на крај прошле године.

У истом периоду РС је имала 20.000 незапослених особа више него у 2008. години.

- Стратегија запошљавања РС, досадашње јавне инвестиције и програми запошљавања приправника нису успјели да преокрену овај неповољни тренд - наводи се у монитору.

Према наводима из извјештаја Међународне организације рада за 2012. годину просјечна стопа незапослености у свијету износи 6,1 одсто. Без посла је 202 милиона људи или шест милиона више него прошле године.

Поред огромне незапослености, у SWOT-у упозоравају да се наставља и пад куповне моћи и раст трошкова живота за просјечног грађанина РС.

Тако је у првом кварталу ове године просјечна нето плата, уз реално смањење од 0,6 одсто, износила 818 КМ, а за задовољавање синдикалне потрошачке корпе у марту било је потребно издвојити 1.844 КМ. Просјечна нето плата у марту покривала је свега 44 одсто ове корпе.

- Зараде у већини дјелатности у РС нису биле довољне ни за покриће трошкова хране, за које је требало издвојити 680 КМ, док је за задовољавање основних животних потреба, које поред хране укључују становање и хигијену, било потребно нешто више од једне и по просјечне плате односно 1.314 КМ - истиче се у монитору.

Према подацима Свјетске банке, око 50 одсто становништва БиХ већ живи на граници сиромаштва, док је њих 18 одсто испод линије која означава критичну категорију, а пад куповне моћи и раст незапослености свакако не погодују заустављању овог тренда.

У монитору се истиче да су се неповољни економски трендови у ЕУ негативно рефлектовали на економски раст РС, који је почео успоравати већ од трећег квартала 2011. године.

- Тренд индустријског пада у РС с краја прошле године настављен је и у 2012. години. Неповољна економска кретања у појединим земљама ЕУ изазвана дужничком кризом, проблемима у вези са евром и одрживост јавних финансија негативно су се рефлектовали на укупне индустријске резултате и резултате извозно оријентисаних сектора - додаје се у монитору.

Глобална економска криза, недостатак јавних и приватних инвестиција довели су домаћи грађевински сектор на корак до потпуног колапса.

- Неспорно је да недостатак крупних инвестиција приватног и јавног сектора не доприноси опоравку домаће грађевинске оперативе. Међутим, значајно ограничење овом процесу потиче и од нивоа конкурентности и оспособљености грађевинских предузећа да се носе са захтјевнијим подухватима међународног карактера - наводе у SWOT-у.

Инфлација

У монитору се истиче да је од почетка године евидентан тренд постепеног успоравања инфлације под утицајем стабилизације кретања на глобалним тржиштима.

- Тако се са прошлогодишњих 3,9 одсто инфлација у РС у прва три мјесеца 2012. године спустила на 2,4 одсто. Захваљујући повећању акциза од јануара цијене дувана су расле по стопи од 13,7 одсто, док је раст цијена нафте увећао трошкове превоза за 10,1 одсто. У истом периоду цијене хране порасле су за 1,7 одсто - додаје се у монитору.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана