И руске олигархе погодила финансијска криза

Глас Српске
И руске олигархе погодила финансијска криза

МОСКВA - Бројни руски милијардери, који су посљедњих десетак година руског привредног бума узимали кредите ради ширења пословања и куповине нових предузећа, боре се за добијање нових зајмова усљед свјетске финансијске кризе, објавио је buisness.hr.

Најбогатији руски пословни људи суочавају се данас са многим проблемима, укључујући дугове и пад вриједности дионица њихових компанија.

Није познато колико је Олег Дерипаска, чије се богатство процјењује на 28,6 милијарди долара изгубио на дионицама. Бројна његова предузећа, укључујући "Јунајтед компани РУСAЛ", нису увршћена на берзу. Зна се да "РУСAЛ", највећи произвођач алуминијума на свијету, дугује око 14 милијарди долара. Дерипаска у њему има 66 одсто власништва кроз свој инвестициони фонд "Бејзик елемент".

Вриједност дионица фирме "Северстал" за производњу жељеза Aлексеја Мордашова који има 24,5 милијарди долара, пала је између 16. маја и 10. октобра за 79 одсто. "Северстал" је крајем прве половине ове године имао 1,4 милијарде долара краткорочних и 3,6 милијарди долара дугорочних кредита, насупрот три милијарде долара у готовини и 600 милиона долара у депозитима. Та је компанија у септембру потписала кредит вриједан 1,2 милијарде долара. Осим тога, компанија у другој половини 2008. мора вратити или рефинансирати 600 милиона долара кредита, односно 325 милиона долара у првом кварталу 2009. године.

Роман Aбрамович, чије богатство вриједи 24,3 милијарде долара има значајан удио у произвођачу жељеза "Евраз група", чије су дионице изгубиле 88 одсто вриједности од 16 маја и 10. октобра. Вриједност акција "Хајланд голд мајнинга", у којој има удио од 32 одсто, пала је за 80 одсто између 31. марта и 10. октобра. Краткорочни кредити "Евраза" су 3,2 милијарде, а укупан дуг десетак милијарди долара.

Дионице компаније "Новолипетск стила" власника Владимира Лисина "тешког" 23,9 милијарди долара пале су за 80 одсто између 30. јуна и 10. октобра. На крају прве половине ове године укупни дуг био је 1,7 милијарди долара, укључујући краткорочни кредит од 1,6 милијарди долара, насупрот укупној готовини од 1,3 милијарде долара. Компанија је узела кредит од 3,6 милијарди долара за планирану куповину америчке аквизиције.

Чини се да је Михаил Прохоров у повољнијој позицији од других олигарха након што је за седам до десет милијарди долара продао своје удјеле бившем партнеру Владимиру Потанину, те четвртину дионица "Норилск никла" компанији "РУСAЛ". Прохоров, чије је богатство вриједно 22,6 милијарди долара, прошлог мјесеца за 500 милиона долара купио је инвестициону банку "Ренаиссанце Цапитал".

Потанин је највећи појединачни власник "Норилск никла" а његово богатство процјењује се на 22,4 милијарде долара. "Норилск" би банци "Сбербанк" у новембру требало да врати 640 милиона долара кредита. Вјерује се да се Потанин задужио за још неколико милијарди долара како би исплатио бившег пословног партнера Прохорова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана