И произвођачи играчака у кризи

Глас Српске
И произвођачи играчака у кризи

ПЕКИНГ - Више од четири хиљаде кинеских компанија, произвођача играчака, затворено је прошле године због глобалне рецесије, пада потражње и строжијих стандарда, објавио је business.hr.

Извоз играчака порастао је за 1,8 одсто 2008. године, што је 18,5 одсто мање од раста оствареног 2007. године.

Колапс извоза и успорен економски раст коштао је посла око 20 милиона радника имиграната, па је и страх од социјалних немира постао јачи.

Отпуштени радници већ су протестовали због губитка посла у фабрици играчака у Гуангдонгу крајем прошле године. Кинеска влада се против кризе бори улагањем 585 милијарди долара за подстицање улагање.

Економски аналитичар "Мудис економија" Шерман Чен каже да је Кини тешко реанимирати извоз, с обзиром на стагнацију конзумације у другим великим економијама.

У "Мателу", највећем свјетском произвођачу играчака, овог су мјесеца саопштили да је у задњем кварталу забиљежен снажан пад профита због најгоре празничне продаје у посљедњих 40 година.

Нето добит "Матела" у четвртом се кварталу прошле године смањила 46 одсто на 176,4 милиона долара или 49 центи по дионици, док је у истом периоду годину раније износила 328,5 милиона долара или 89 центи по дионици.

Барби

У "Мателу" су саопштили да је једна од најпопуларнијих лутака, које су изашле из њихове фабрике, све мање тражена. Продаја лутака Барби је наиме у 2008. години пала за више од 20 одсто. "Мател" увози из Кине, у којој је прошле године затворено 49 одсто компанија које овисе о извозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана