И јапанска привреда изашла из рецесије

Глас Српске
И јапанска привреда изашла из рецесије

ЛОНДОН - Позивајући се на најновије званичне податке објављене у Токију, Јапан је након Француске и Њемачке, такође изашао из рецесије, извијестила је лондонска радио и ТВ станица Би-Би-Си, а пренио Танјуг.

Би-Би-Си истиче да је раст јапанске привреде, нешто мањи од један одсто у другом кварталу у односу на претходно тромјесечје, први позитиван податак о кретању друге по снази свјетске економије у посљедњих 15 мјесеци.

- Показатељи објављени прошле седмице за Њемачку и Француску, чије су привреде без премца у зони евра, указују да ове двије земље можда излазе из рецесије послије године у којој су забиљежиле негативан привредни раст - наводи се у извјештају Би-Би-Си-ија.

На исти, узлазни тренд, указују и подаци објављени у петак за Хонгконг, јер је тамошња привреда забиљежила раст од 3,3 одсто у другом кварталу.

Сви најновији подаци за двије водеће европске и највећу азијску привреду представљали су изненађење за економске прогностичаре, који упозоравају да забиљежени раст још увијек није стабилан, преноси Би-Би-Си.

Стопа привредног раста, према новим подацима, у Њемачкој и у Француској је износила 0,3 одсто у другом кварталу ове године, у поређењу са истим периодом 2008.

- Француска министарка финансија Кристина Лагард је прошле седмице прекинула годишњи одмор и позвала једну радио станицу да би објавила нове статистичке податке о расту домаће привреде, прије него што су објављени званично - подсјећа Би-Би-Си.

Истина, банкарски систем је још нестабилан, а велике суме новца који су владе европских земаља потрошиле на економске подстицаје мораће да буду смањене и затим укинуте кад-тад.
Најновији подаци Статистичке агенције Европске уније показују, иначе, да је бруто домаћи производ свих 16 земаља зоне евра у другом кварталу опао свега 0,1 одсто. То представља значајан напредак у односу на прва три мјесеца ове године, када је привреда еврозоне забиљежила рекордни двоипопроцентни пад.

Незапосленост

Иако најновији статистички подаци дјелују охрабрујуће, међу економистима, на чије мишљење се позива британска радио и ТВ станица, још влада забринутост, јер није извјесно колико је овај наговјештај економског опоравка јак и поуздан.

У прилог таквом ставу иду и подаци о незапослености, која ће највјероватније у европским земљама наставити да расте и ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана