И идуће године без царине на електрична возила

 Анита Јанковић Речевић
И идуће године без царине на електрична возила

БАЊАЛУКА - Олакшице на увоз аутомобила на струју, које истичу 31. децембра требало би да буду продужене до краја идуће године са циљем стимулисања грађана на куповину ове врсте возила чија би масовнија употреба значајно утицала на смањење загађења ваздуха и заштиту животне средине.

Савјет министара БиХ крајем јула ове године донио је одлуку о смањењу царинске стопе за увоз хибридних возила са 15 на пет одсто, те потпуно укидање тог намета за електрична возила, а Министарство спољне трговине и економских односа БиХ сада је сачинило приједлог да наведени намети буду укинути све до 31. децембра 2023. године.

- Царинска стопа на увоз новопроизведених аутомобила, која немају преференцијални статус робе из земаља с којима БиХ има закључене споразуме о слободној трговини, требало би да буде смањена с досадашњих 15 на пет одсто за хибридна возила, те са пет на нула одсто за аутомобиле на електрични погон - наведено је у приједлогу одлуке Министарства спољне трговине. Додају да би се примјеном повољније царинске стопе стимулисао увоз наведене врсте аутомобила од чега би БиХ имала вишеструку корист како са аспекта смањења загађења ваздуха и заштите животне средине, тако и са аспекта подизања степена безбједности саобраћаја. 

Даље се наводи да таква одлука доприноси изједначавању тржишних услова за све увознике и дистрибутере у БиХ, без обзира гдје се производе возила бренда који заступају.

- Тиме ће се осигурати континуитет примјене ниже царинске стопе приликом увоза нових електричних и хибридних возила - стоји у образложењу министарства.

Директор бањалучког предузећа "ЕП Мобиле", Никола Каран сматра да је овакав вид стимуланса и те како иде у прилог грађанима, али и привредницима у области електромобилности, те да би било од великог значаја ако би царина била укинута и у наредној години.

- У Норвешкој, Шведској и другим земљама Европе такође постоје такви стимуланси јер аутомобили на струју значајно поспјешују заштиту животне средине. Сматрам да је то круцијалан потез који би требало да се примијени и у 2023. години - рекао је Каран.

Он је истакао да на улицама БиХ нема велики број електричних и хибридних возила, али да се из дана у дан ситуација поправља.

- Све је већа потреба за таквим аутомобилима. Ми послујемо од 2019. године, а ове смо имали највећи одзив за поставку станица за пуњење. Тренутно их на простору цијеле БиХ имамо око 30, а велики број их је у плану и за наредну годину. Циљ нам је да мрежа пунионица буде што богатија како би се возачи несметано кретали и пунили аутомобиле по цијелој БиХ - казао је Каран и додао да би висока цијена горива требало да буде мотив грађанима да се опредијеле за возила на струју.

Осим користи са аспекта загађења, употребом електричних возила остварују се и бенефити попут повољнијег сервисирања и веће безбједности на путу.

Увоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ је за девет мјесеци ове године увезла 40 електричних аутомобила у вриједности већој од 2,3 милиона марака, а скоро половина тих четвороточкаша у земљу је стигла након што је у јулу укинута царина на њихов увоз.

- До краја септембра ове године у БиХ је увезено и 421 хибридно возило, у вриједности нешто већој од 22 милиона марака - показују подаци УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана