И “Фрукта трејд” одустао од дервентског “Униса”: Мешетарење купце коштало 200.000 КМ

Милијана Латиновић
И “Фрукта трејд” одустао од дервентског “Униса”: Мешетарење купце коштало 200.000 КМ

ДЕРВЕНТА - Након предузећа “Феромастер” од некадашње дервентске фабрике цијеви “Унис” у стечају по други пут одустао је и трговачки ланац “Фрукта трејд”, а мешетарење је ове двије фирме до сада коштало 200.000 КМ, које су изгубиле по основу уплаћених котизација.

Стечајни управник “Униса” Драган Даниловић рекао је за “Глас” да су му из компаније “Фрукта трејд” написмено саопштили да одустају. Додао је да ће о даљем моделу продаје “Униса” одлучивати Одбор повјерилаца на сједници заказаној за 30. новембар.

- Понуде тих предузећа су очигледно биле неозбиљне. До сада су по основу котизације те двије фирме изгубиле 200.000 марака. За крај мјесеца заказана је сједница Одбора повјерилаца да бисмо припремили одлуке и видјели како да заштитимо стечајну масу, да не обарамо и даље цијену. Некретнине су 100 одсто под хипотеком. Морамо наћи најбољи механизам - рекао је Даниловић.

Он је истакао и да је сједница Скупштине повјерилаца заказана за 16. децембар.

- Морамо или ограничити цијену испод које се неће ићи или осмислити неки други механизам заштите, али се нешто дефинитивно мора предузети - рекао је Даниловић.

Говорећи о судским поступцима који су у току Даниловић истиче да је све онако како је и затекао дошавши на мјесто стечајног управника.

- Углавном је изгубљено на једној или другој страни па су у току жалбе. Једино у поступку који се води са Управом за индиректно опорезивање (УИО) није још донесена ни првостепена пресуда, колико знам чека се неки налаз вјештака - појаснио је Даниловић.

Проблеми у некадашњем привредном гиганту трајали су годинама. Кроз план финансијског и оперативног реструктурирања фабрике цијеви, који је усвојен 2017. године, требало је да дуговања буду измирена у наредних десет година, али га управа предузећа од почетка није поштовала па је у веома кратком року пропао.

Стечај у том пропалом предузећу отворен је 17. децембра 2019. године, а имовина предузећа процијењена на више од 40 милиона марака и одлучено је да се све продаје као цјелина.

До сада су пропале три лицитације, прва јер није било заинтересованих, друга јер најповољнији понуђач трговачки ланац “Фрукта трејд” није уплатио излицитираних 27 милиона КМ, а новац није уплатила ни другорангирана фирма “Феромастер” из Дервенте.

На трећој лицитацији почетком октобра ове године “Феромастер” је понудио за имовину “Униса” 27,7 милиона КМ, док је “Фрукта трејд” дао нешто нижу понуду. И та лицитација је пропала јер су оба купца дигла руке од стечајног дужника.

Закон

Драган Даниловић каже да Закон о стечају има мањкавости и да се то огледа у томе што нема више просте већине, која је, како каже, била својеврстан филтер.

- Сада је све у рукама финансијске већине, она одлучује - упозорио је Даниловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана