И Фич скресао рејтинг Француској

Taнјуг
И Фич скресао рејтинг Француској

Париз - Бонитетна агенција Фич, снизила је највиши кредитни рејтинг Француској "ААА" на "АА", придруживши се тако осталим агенцијама које су то већ претходно учиниле.

Фич је Француској додијелио стабилну перспективу нагласивши да не очекује даљи пад кредитног рејтинга у наредне двије године, пренио је АФП.

У саопштењу објављеном у петак наводи се да је агенција такву одлуку донијела због неизвјесности у вези са привредним растом Француске као и малог маневарског простора владе у погледу консолидације државног буџета.

Незапосленост као и јавни дефицит такође су разлог смањења кредитног рејтинга.

Фич предвиђа да ће се француска економија ове године суочити са падом од 0,3 одсто, затим да ће 2014. порасти за 0,7 одсто а 2015. за 1,2 одсто, док су прогнозе француске владе оптимистичније, која реалним сматра раст од 0,1 одсто за ову годину, 1,2 одсто за 2014. и по два одсто за 2015. и 2016.

- Неусаглашеност у предвиђањима објашњава разлику у процјенама рацјиа дуга бруто домаћег производа (БДП) између агенције Фич и француских власти, додаје се у саопштењу.

Предвиђања француске владе о смањењу државног дефицита такође се не поклапају са прогнозама Фича.

Француска влада планира да 2014. сведе јавни дефицит на три одсто БДП, а на 0,7 одсто до 2017, до краја мандата актуелног предсједника Франсоа Оланда. Фич, међутим, то сматра нереалним, предвидајући смањење дефицита на три одсто 2014, односно на један одсто 2017.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана