И Црна Гора у Јужном току

Глас Српске
И Црна Гора у Јужном току

МОСКВA - Црногорски званичници и представници "Гаспрома" донијели су одлуку о изради студије техничко-економске изводљивости изградње огранка гасовода кроз Црну Гору, у оквиру пројекта "Јужни ток", саопштио је руски енергетски холдинг.

Техничке могућности и перспективе укључења ове земље у пројекат "Јужни ток" размотрили су директор сектора за пројекте руског "Гаспрома" Леонид Чугунов, премијер Црне Горе Игор Лукшић, министар за иностране послове и европске интеграције Милан Роћен и министар економије Владимир Каварић, пренијеле су агенције.

Русија је за реализацију копнене дионице гасовода потписала међудржавне споразуме са Бугарском, Србијом, Мађарском, Грчком, Словенијом, Хрватском и Aустријом, а један крак гасовода проћи ће и кроз Републику Српску.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Управног одбора руске компаније "Гаспром" Aлексеј Милер разговарали су крајем новембра прошле године о проласку једног крака гасовода "Јужни ток" кроз РС.

- Студија изводљивости за дионицу "Јужног тока" која ће пролазити кроз Србију је завршена и она предвиђа да један крак гасовода води ка РС - изјавио је тада Милер.

Милер је 20. јануара одржао састанак на којем је усвојен детаљан акциони план који омогућава ранији почетак изградње гасовода "Јужни ток" и то већ у децембру 2012. године, а не 2013, како је раније било предвиђено.

Пројекат вриједан 15,5 милијарди евра, који предвиђа изградњу гасовода по дну Црног мора, има циљ да повећа понуду маршрута за испоруку природног гаса европским потрошачима.

Носилац пројекта је руски гигант "Гаспром", као највећи акционар "Јужног тока" са удјелом од 50 процената, док 20 одсто учешћа у гасоводу има италијанска енергетска корпорација "Ени", а француски "EdF" и њемачка BASF по 15 процената.

Испоруке гаса

"Гаспром" је у условима сурове зиме у Русији и Европи повећао испоруке гаса до максималних могућности, не само у европске земље већ и у чланице Заједнице независних држава, прије свега у Бјелорусију и Украјину, изјавио је у петак у Москви замјеник предсједника управе "Гаспрома"  Aлександар Медведев.

Медведев, који је и извршни директор "Гаспром експорта", реагујући на новинске извјештаје о наводном знатном смањењу испорука руског гаса у Европу, рекао је да је садашњи обим дневних "Гаспромових" испорука у Европу једнак количини од 180 милијарди кубних метара гаса годишње, у поређењу са 150 милијарди испоручених у 2011.

Европска унија се припрема за могућу нову енергетску кризу усред зиме, будући да је, како је у петак саопштила Европска комисија, изненада смањено снабдјевање осам чланица тог блока гасом из Русије: Aустрије, Бугарске, Грчке, Мађарске, Италије, Пољске, Румуније и Словачке.

У саопштењу се наводи да је, на примјер, снабдјевање Aустрије смањено за 30 одсто, а Италије за 24 одсто, али се истиче да ситуација још није алармантна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана