И богате арапске земље у дефициту

Глас Српске
И богате арапске земље у дефициту

КУВAЈТ СИТИ - Усљед наглог пада цијене сирове нафте, многе од најбогатијих земаља у Персијском заливу биљеже буџетски дефицит и присиљене су да ограниче важан извор страних инвестиција у сиромашније арапске земље, јавио је Танјуг.

Гувернери централних банака и министри финансија из 22-члане Aрапске лиге јуче су се састали на једнонедјељној конференцији у главном граду Кувајта, гдје ће бити ријечи о глобалној финансијској кризи и напорима земаља у Заливу да уведу јединствену валуту.

Тренутна цијена сирове нафте је испод буџетске профитабилности за седам од десет највећих произвођача те сировине у арапском свијету, а највећи произвођач, Саудијска Aрабија, очекује ове године први буџетски дефицит у посљедњих седам година.

Сиромашнијим арапским земљама пријети пад страних улагања, па тако Египат очекује да се ове године прилив средстава преполови, саопштила је највећа арапска инвестициона банка, "ЕФГ-Хермес".

Цијена нафте је тренутно 75 одсто нижа у односу на рекорд из јула прошле године од 147,27 долара за барел, што је посљедица рецесије глобалне привреде и њом изазваног смањења буџета извозника сирове нафте. Већина тих земаља ће вјероватно посегнути у своје резерве финансијских средстава од продаје нафте како би могле да одрже потрошњу и избјегну рецесију.

Саудијска Aрабија је саопштила да ће ове године забиљежити дефицит од 65 милијарди ријала (17 милијарди долара), Оман очекује дефицит од 810 милиона ријала (2,1 милијарде долара), а Дубаи, други по величини од седам емирата који чине Уједињене Aрапске Емирате, прогнозира да ће у 2009. имати дефицит од 4,2 милијарде дирхама (1,1 милијарду долара).

"EFG-Хермес" предвиђа да ће саудијска привреда ове године забиљежити негативан раст од 0,9 одсто, а Кувајт од 1,2 одсто, док би позитиван раст требало да задрже Катар, Бахреин и Оман.

Цијена

Цијена нафте јуче се попела на близу 39 долара за барел. Лака нафта за фебруарске испоруке скупља је 1,06 долар него у уторак и продавала се по 38,84 долара за барел. Цијена нафте прошле седмице била је изнад 50 долара и у паду је упоредо са успоравањем свјетске привреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана