И-беј уводи биткоин

Агенције
И-беј уводи биткоин

Њујорк - Сервис за онлајн продају и аукције, "и-беј", ускоро ће омогућити плаћање у виртуелној валути биткоин.

Плаћање биткоинима биће укључено у платформу за мобилно плаћање "Braintree" која је у власништву "пеј пала", огранка "и-беја".

"И-беј" је купио "Braintree" у децембру прошле године за 800 милиона долара како би "пеј пал" био конкурентнији на тржишту мобилног плаћања.

Представници "и-беја" и "пеј пала" преговарају о разним сервисима за размјену биткоина, међу којима је и "Coinbase", пренијели су портали.

Уколико буде постигнут договор, корисници у САД ће, на примјер, моћи да плате собу преко сервиса за изнајмљивање смјештаја АирБнБ или превоз јефтином и популарном такси службом Убер, јер су то управо неки од сервиса који користе платформу "Braintree" приликом мобилног плаћања.

Кроз ту платформу годишње прође 12 милијарди долара.

Америчко Удружење за заштиту потрошача недавно је саопштило да су виртуелне валуте попут биткоина прави Дивљи запад када су у питању тржишта финансијских производа. Удружење посебно истиче опасност од високог ризика због великих курсних осцилација.

Подсјетили су да је биткоин ове године само у једном дану изгубио на вриједности 80 одсто у односу на амерички долар, и тако изложио улагаче огромним потенцијалним губицима.

Остали ризици укључују чињеницу да дигиталне валуте често метахакера. Најпознатија виртуелна валута биткоин ушла је у оптицај 2009. године. У једном тренутку аналитичари су предвиђали да ће његова вриједност бити већа од злата да би потом биткоин претрпио жесток ударац након што је "нестао" водећи сајт за трговину виртуелним валутама MtGox.

Авиокомпанија

Летонска национална авиокомпанија "Ер Балтик" почела је крајем јула да прихвата виртуелну валуту биткоин као средство плаћања авионских карата.

Према подацима авиопревозника, "Ер Балтик" је прва авиокомпанија у свијету која прима биткоине за плаћање авионских карата. Карте за биткоине се могу купити искључиво на сајту компаније гдје је њихова цијена изражена у еврима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана