И авиопревозници у кризи и губицима

Глас Српске
И авиопревозници у кризи и губицима

ДAЛAС - Највеће америчке ваздухопловне компаније су приземљиле авионе и укинуле линије, али то можда неће бити довољно да преживе рецесију која гуши потребу за путовањем, јавила је Бета.

Превозници "Aмерикен ерлајнз" и "Јунајтид ерлајнз" саопштили су у ноћи између сриједе да су у посљедњем кварталу 2008. године године имали губитке.

Фирма-власник "Јунајтид ерлајнза", корпорација YAL је изгубила 3,6 милијарди долара због погрешног предвиђања цијене горива и сада планира отпуштање још 1.000 запослених.
"Aмерикен ерлајнз" и "Јунајтид ерлајнз" су прве велике америчке ваздухопловне фирме које су саопштиле биланс пословања у посљедњем дијелу 2008. и очекује се да ће губитке пријавити и друге.
"Aмерикен ерлајнз" који је по величини други ваздухопловни превозник СAД, послије здружене фирме "Делта - Нортвест", укинуо је прошле јесени стотине летова дневно и у сриједу најавио ново смањење.

Иста најава за ову годину је стигла и из "Јунајтида".
Добра вијест је што превозници смањују неке од цијена да би привукли путнике што ће се наставити и током прољећа.

- То је тржиште усредсређено на купца, баш као што је на тржишту некретнина, или у малопродаји - објашњава Том Парсонс, директор веб-сајта bestfares.com.

Рик Шини који прати цијене превоза у фирми FareCompare.com каже да није изненађен тиме што ће превозници даље смањити капацитет да би одржали попуњеност авиона.

Он је напоменуо да је уобичајено да превозници смањују цијене током зиме када се мање путује, али очекује да ће тако ове године бити све до краја маја.

Нафта

Поједини аналитичари вјерују да ће превознике заправо спасти пад цијене нафте, те и горива, те ће зато ова година за њих бити боља од прошле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана