Хрватска забрањује пензију пре 65?

СЕЕбиз
Хрватска забрањује пензију пре 65?

Загреб - Министар финансија Хрватске Славко Линић каже да су пензије у тој земљи прениске и објашњава да је разлог за то чињеница да је број пензионера превелик.

“Са 51-ом годином просјечне старости пензионера то значи да смо пензионисали готово свакога”, каже он.

Линић додаје да “то мора да престане јер то нема сврхе. Морамо да забранимо одлазак у пензију пре 65. године старости. То мора бити први програм”.

“Касније ћемо морати да подижемо границу одласка у пензију јер је то већ постала пракса у ЕУ”, упозорио је Линић.

Истовремено, министар рада Мирандо Мрсић каже да се тренутно не размишља о могућности продужења радног стажа и онемогућавања одласка у пензиију пре 65. године живота.

“Имамо 330 хиљада незапослених, од тога 130 хиљада младих, и треба радити на отварању нових радних мјеста и њиховом запошљавању”, каже он.

Мрсић објашњава да је проблем хрватског пензиијског система, за разлику од европских земаља, најмањи број људи који су отишли у пензију са 65 година живота и 40 година стажа, само 18 посто.

“Имамо више од 27 посто радника који су отишли у инвалидску пензију јер је у Хрватској став да када код некога дође до оштећења здравља аутоматски одлази у инвалидску пензију која је мања од старосне”, наводи он и додаје да је идеја да се за све те људе види колико још могу да раде и на ком радном месту.

Мрсић наглашава да то није никаква нова мјера нити најава продужења доби за одлазак у пензију, него мјера државе која ће омогућити људима да раде колико буду могли, а не да се “насилно терају у инвалидску пензију”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана