Хрватска Влада фиксира франак на 6,39 куна

Срна
Хрватска Влада фиксира франак на 6,39 куна

Загреб - Премијер Хрватске Зоран Милановић објавио је данас да ће Влада фиксирати курс швајцарског франка на 6,39 куна, а трошкове фиксирања на рок од годину дана сносиће банке.

"Одлучио сам да Влада Сабору упути измјене Закона о потрошачком кредитирању којим се курс франка фиксира на 6,39 куна на сљедећих годину дана и да трошак тога иде на терет финансијских институција. Ову одлуку смо донијели у кратком и интензивном поступку који је без преседана", рекао је Милановић.

Милановић је на ванредној конференцији за новинаре у Банским дворима, која је трајала само пет минута, поручио грађанима који су задужени у швајцарским францима поручио да вечерас могу мирно спавати и не морају више гледати курсну листу.

Влада је на свом службеном "Фејсбук" профилу објавила да ће се законске измјене које је Милановић најавио у Сабор послати већ сутра, што значи да ће вјероватно бити донесене на ванредној телефонској сједници, преносе хрватски медији.

"За годину дана могући су разговори о конверзији кредита у куне. Али у томе ће нам требати помоћ Хрватске народне банке", рекао је Милановић, који је поручио да је скок курса франка од прошле седмице догађај без преседана каквог никад раније није било.

На питање је ли свјестан да оваква одлука отвара могућност за тужбе, Милановић је одговорио: "Могућа је једино тужба Уставном суду. Тужбе банака нису могуће. Ја сам ту да заштитим своје грађане".

Из Хрватског удружења банака /ХУБ/ раније је речено да су спремни краткорочно, у року од три мјесеца, сносити трошкове мјера за олакшавање отплате кредита у "швајцарцима".

С обзиром да је Милановић најавио да ће трошкове фиксирања курса у наредних годину дана сносити банке, очито је да су банкари присиљени на уступак од своје изворне позиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана